VYŘEŠENO Označen mrtvý před smrtí

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Označen mrtvý před smrtí

Příspěvekod greghouse » úte říj 05, 2021 23:28

Úmrtí tohoto předka se mi nějakou dobu nedařilo najít, především proto, že jsem naivně věřil indexu, ve kterém nebyl napsaný až jsem daného jedince našel:

vlevo dole, 28. 11. 1862 | čp. 26 | Josef Blaha, ausgedinger in Jaroschau | věk 88 let
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -02200.jp2

Člověk by na první pohled zajásal, protože jméno by souhlasilo, popis v daném věku jo, číslo popisné souhlasí, věk sice přesně 10 let vyšší, ale na to jsme si už u úmrtí zvykli, za jiných okolnosti by se to dalo uznat, ale ....

k úmrtí jsem (ač jsem asi nemusel) přišel metodou, že jsem procházel sňatky dětí a hledal jsem, kde se v popisu objeví u otce ženicha / nevěsty (tedy výše zmíněného) kříže, že je už mrtvý. Po asi 5 svatbách bez křížků (což není důkaz ničeho) aha... křížek, syn Martin se žení a otec Josef mrtvý

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01520.jp2

Problém je ale datum tohoto sňatku: 15. 10. 1861, rok předtím, než (dle záznamu nahoře) Josef skutečně umřel.

Myslíte si, že bych to měl brát jako signál toho, že ten zápis úmrtí je prostě někoho jiného (to si snad ani nedovedu představit, kdo jiný by to byl potom v tom zápisu) a nebo se tam ten křížek octl třeba buď předem, že už tušili, že to otec moc dlouho nevydrží či to nějaký zázrakem psali až dodatečně (byť rok mi přijde až moc velké dodatečně)?

Zkoušel jsem ještě podobnou metodu u narození vnoučat a hledat v popisku křížek a tam by to naopak zase sedělo:
10. 8. 1862 - vnučka Anna bez křížku u dědy Josefa Blahy
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -02490.jp2

28. 4. 1863 - vnučka Mariana s křížkem u dědy Josefa Blahy
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -02500.jp2

Jen ten křížek u toho sňatku mi trochu vrtá hlavou.
Naposledy upravil greghouse dne stř říj 06, 2021 9:42, celkově upraveno 1
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Re: Označen mrtvý před smrtí

Příspěvekod greghouse » stř říj 06, 2021 0:11

V tomto by snad chaos být neměl, všecky svatby, narození a úmrtí byly v rámci jednoho kostela a jedné farnosti. Taktéž problém je právě v zápisu sňatku, jde o to, odkud si tam vycucali ten křížek, když dotyčný ještě rok žil.
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Příspěvekod greghouse » stř říj 06, 2021 0:18

PS: Jako bonus jsem Josefa našel ve sčítání z roku 1857, kterého se zjevně ještě dožil, na stejném číslo popisném kde i umřel. Přítomná rodina ho spojuje se skutečným Josefem, čili jsem si na 99% jistý, že to úmrtí je dobře, ale fakt mě nenapadá, odkud se vzal ten křížek o rok dřív, než umřel D:
greghouse

Příspěvekod zeter » stř říj 06, 2021 7:13

Nejjednodušší vysvětlení je podle mne prostě chyba v zápise, klidně jenom písařská ze setrvačnosti. Chaos může být úplně ve všem :-)
zeter

Příspěvekod Zora » stř říj 06, 2021 7:47

Několikrát tady proběhla chyba typu:

Farář hledal nějakou osobu, aby doplnil data do vytvářeného zápisu.
Použil ovšem data nesprávné osoby se stejným příjmením, někdy i s nesprávným jménem a správným příjmením... Nejčastěji to právě bývá zápisů, vztažených k zemřelým.

Pokud třeba měl farář v hlavě úmrtí osoby se stejným příjmením, mohlo se stát, že si vůbec nic neověřil a rovnou nakreslil onen křížek...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: VYŘEŠENO Označen mrtvý před smrtí

Příspěvekod greghouse » stř říj 06, 2021 9:45

Asi to bude jak říkáte. On tam byl v hodně zápisech jiný Blaha z širší rodiny, který byl mrtvý a psaly se mu tam věčně křížky. Asi to napsal i tu z nějaké setrvačnosti, byť se to teda nestalo u žádného jiného zápisu. A co se špatného věku zemřelého týče, kromě dosavadní zkušenosti mě uklidnil i fakt, že v tom sčítání je uveden opět asi o 5 let starší než ve skutečnosti později zemřelý Josef byl, takže si myslím, že si u chudáka ani nepamatovali, kdy se narodil.
greghouse

Příspěvekod Zora » stř říj 06, 2021 9:51

Většinou jsou chyby v úmrtí způsobeny odhadem a to tam, kde je kniha narození už uzavřená nebo třeba nedostupná.
Kdo a proč by se dohledával s přesným rokem narození... Jen práce navíc, nic podstatného pro úřad nepřinášející.
z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » stř říj 06, 2021 10:11

já vždycky zpozorním, pokud je věk dopočítán i na měsíce a dny - ono to působí hrozně seriózně a pečlivě, ale zrovna v takovém případě jsem už viděl věk dopočítaný na den přesně k datu narození jiné osoby stejného jména... prostě se vyplatí ty jmenovce si hlídat - dost jsem si s tím užil, protože v jedné větvi rodiny se mezi bratranci přes jedno dvě kolena rozmohl nepěkný zvyk dávat krátce po sobě narozeným dětem v jednotlivých větvích stejná křestní jména, což mi vytvořilo x problematických dvojic, někdy dokonce trojic...

EDIT: to je jako s krasopisnými matrikami a indexy - forma ale bohužel s kvalitou obsahu nesouvisí automaticky :-)
zeter

Příspěvekod greghouse » stř říj 06, 2021 10:21

Takovou "dvojici" mám naštěstí jen jednu, zato ale nemám podle čeho rozhodnout, které narození je to správné, neboť rodiče jsem dosud nikde jinde uvedené nenašel.
greghouse

Příspěvekod Zora » stř říj 06, 2021 10:36

greghouse píše:Takovou "dvojici" mám naštěstí jen jednu, zato ale nemám podle čeho rozhodnout, které narození je to správné, neboť rodiče jsem dosud nikde jinde uvedené nenašel.

Na to pomůže jedině zjistit osudy obou, který si koho vzal..., kdy zemřel ten druhý, někdy pomůžou čísla domů, jindy uvedený otec.... (u toho druhého ve Vašem případě) Z.
Zora

Příspěvekod zburget » stř říj 06, 2021 12:15

A nebo taky můžou pomoct kmotrové u křtů nebo svědkové u svateb.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod greghouse » stř říj 06, 2021 14:28

Ještě vtipnější je, že někdo s tím jménem tam pár let po jejich narození umřel. Bohužel je to jen informace z indexu. Strana, na kterou ukazuje však v knize chybí, takže bůh ví, který z nich to byl a klidně to mohl být i otec jednoho z nich, který se jmenoval stejně.

Zkrátka mi to moc nepomáhá. Budu muset zkusit ty kmotry holt, Daný jedinec se totiž přestěhoval do jiné farnosti a v té době zjevně neměli ve zvyku v takovém případě napsat u jeho potomků něco víc než, jméno a označení otce a dál nezjišťovali.
greghouse

Zpět na Otázky a odpovědi