zvykli jsme si v matrikách neustále číst uváděné honestus, honesta, ale napadlo mě, co vlastně vedlo (mohlo vést) k zápisu inhonestus, inhonesta (například 4. 2. 1682 v této matrice). Základní představu samozřejmě vzhledem k tehdejším zvyklostem mám, ale jde mi o to, že právě kvůli tehdejším zvyklostem zase nemůže být tolik možných důvodů (tím chci například říct, že z pohledu církve by nepochybně bylo nepočestné, kdyby muž a žena spolu žili "na hromádce" beze sňatku, ale je jasné, že to se v této době prostě stát nemohlo) - rád bych zde tedy dal dohromady co nejvíce v úvahu přicházejících důvodů, ať už ze znalosti obecné historie a odborné literatury, tak i na základě vašich zkušeností. Co mě tak napadá (ale určitě neobsáhnu vše, takže budu rád za další nápady):
- · svobodná matka (corrupta, deflorata, zmrhalá, dítě z nepoctivého lože...)
· nepočestná profese (kat, ras, prostitutka, "světští"...) nebo jejich potomci či lidé, kteří s nimi přišli (přicházeli) do styku
· tuláci, žebráci
· sebevrazi
· kriminálníci či osoby úředně vyšetřované a podezřelé z nekalostí, kacířství..., osoby ocejchované, vyhnané apod.
· lháři, klevety, křivopřísežníci...
· nepoctiví řemeslníci
· (místně) osoby žijící daleko od okolní obce