Dobrý den, pokusím se zde popsat svůj problém, třeba někoho napadne něco co já nevidím :
Mám dva Jany - jeden narozen 29.12.1755 v Jestřebí a druhý 25.1.1751 Nové Město
U toho prvního Jana se zdá být vše jasné, kdy se mu nejdříve narodilo dítě v Jestřebí a poté ve Wrchowin a datum úmrtí, místo úmrtí (Wrchowin) i věk sedí. Vdova po něm se znovu vdala.
Problém je ten, že v zápisech se mi objevuje jiný Jan, kterému se v roce 1804, 1807 a 1810 rodí děti v "Ex suburbio Montano" - tedy přeměstí horském - předměstí Nového Města. Jenomže mi tedy nějak nesedí to, že by se jednalo o Jana rozeného 1751, protože co vím, tak děti měl s Marií dcerou Matěje ze Spy (svatbu jsem však nenašel) a musel by je mít až po padesátce. Jiného narozeného Jana jsem taky nenašel. Dále vím, že Marie zemřela 1826 ve věku 49let v "Suborbio" - tedy na předměstí a jako poslední jsem našel úmrtí nějakého Jana v roce 1827, také v "Suburbio" - tedy na předměstí. Jenomže zápis říká věk 32let a tedy rok narození 1795 (ale věk v zápise nemusí sedět). Poslední informace co jsem našel je z dostupných gruntovních knih, kdy v roce 1797 Jan kupuje kousek pozemku na Bradlech (dle všeho se to nachází na předměstí horském Nového Města, co jsem našel v mapě), kde již nějaký pozemek vlastní a poté v roce 1803 kupuje Jan a Marie nemovitost na Předměstí horském.
Mě z toho všeho vychází, že se musel narodit ještě jeden Jan někdy kolem roku 1795 - ten si vzal Marii a koupili barák. Pozemek v roce 1797 kupoval asi jeho otec (narozen 1751). Zásadní problém je ten, že o narození Jana (cca 1795) není zápis, ani není zápis a nějaké svatbě jeho rodičů a ani o narození nějakých sourozenců, což je hodně divné.
Možná ale na to špatně koukám a něco mi uniká
Děkuji za názory