vypis z MN, 1884, Krakov

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

vypis z MN, 1884, Krakov

Příspěvekod DaV » stř čer 30, 2021 15:02

Dobry den, prosim o vysvetleni prilozeneho zaznamu.

nejsem si jisty temito udaji:
adresa: pt. Szlak 29 - pt. znamena toho casu?
jmena: trin - jedna se o trojcata?
otec:
conductor - najemce, ve smyslu ten kdo pracuje na pronajate pude?
senior - starsi... souvisi to s predchozim, nebo to ma vlasni duvod zapisu?

jeste priloha, netusil jsem, ze nejde vlozit:(

https://ibb.co/2gMt80g
DaV

Re: vypis z MN, 1884, Krakov

Příspěvekod zburget » stř čer 30, 2021 15:26

Tohle je špatně umístěný dotaz - nepatří do čtení (přečteno to máte a o čtení nežádáte).
Přesouvám do otázek a odpovědí.

nerozumím o poznámce o tom, že nejde vložit příloha.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř čer 30, 2021 15:39

Kolega měl přílohu asi v pdf... a nečetl řádně pravidla :-)

bez záruky
trin - pravděpodobně by se mohlo jednat o trojčata
( trigemini, nebo trin - trojí)

Ze záznamu vyplývá, že se tato dívka narodila jako druhá v pořadí, pokud rozumím dobře

conductor senior - možná, že se jedná o povolání na železniční dráze, přídavek senior by pak označoval služebně vyšší hodnost. (jak třeba na vojně - staršina)

pt pro tempore- toho času,
To by mohlo naznačovat, že nebydlel zde stále, delší dobu, ale že byl vázaný na zmíněnou práci na dráze.

Opakuji, vůbec neručím za správnost, Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod DaV » stř čer 30, 2021 15:55

Dekuji za presunuti a omluvam se.
A ano, prikladal jsem pdf. pravidla jsem cetl, ale uz je to davno:)

Pano Zoro, moc dekuji.
prvni zkousim latinsky slovnik a tam jsem se chytil najemce, Vase vysvetleni dava smysl i ve spojeni s "hodnosti"

Jen je mi trochu zahadou, jak jste prisla na to, ze se jedna o druhou v poradi? Nemohu to tam najit. Melo by to byt z pozustalosti te prvni, Valerie. Ale to je jen muj dohad, zatim patram po zdroji teto kopie.
DaV

Příspěvekod Zora » stř čer 30, 2021 15:59

Otázka - jak se jmenuje kř. jménem v jiných zápisech žena, jejíž křestní list zde luštíme?

Ono je to takové divné. Sken je složen ze dvou částí, v té první je záznam o křtu - tedy pravděpodobně sken z vydaného křestního listu, ale nevidím tam křestní jméno.

Ta druhá část je záznam, sken z matriční knihy, ze které se ale s jistotou nepozná, zda jde o tři děti, nebo o jedno.
(Nepozná se, zda se narodily tři děti a záznam je pouze od jednoho - to dostalo tři jména, nebo se narodilo jedno dítě a dostalo tři jména - dvojice kmotrů spíš odpovídá pouze tomuto jednomu dítěti.)
Co je v matriční knize v dalším (předcházejícím) záznamu samozřejmě není poznat.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » stř čer 30, 2021 16:02

vigesima secunda

vigesco - nabývat živost
secunda - druhá

ale jestli je to opravdu tak, to tedy opět netuším..-.

Dívala jsem se,. že dráha Vídeň - Krakov byla zprovozněna 1856
https://cs.wikipedia.org/wiki/Severn%C3 ... Ferdinanda
Z
Zora

Příspěvekod Zora » stř čer 30, 2021 16:08

omluva - příliš mnoho "konspirace" na mé straně.
vigesima secunda - dvacatého druhého - datum narození.

Promiňte mně to, prosím, Z
Zora

Příspěvekod DaV » čtv črc 01, 2021 9:38

trochu jste mne zviklala:)

ale je to tak, jak jste nakonec sama zjistila. Nahore je jen rozepsan datum.
Ty dve casti jsou jen nadvakrat skenovany velky list, tzn. ze ta cast s datumem se dvakrat opakuje:)

Pochazi to z pozustalosti Valerie Hermann, provdane Kalina. ze jde o trojcata usuzuji pouze z poznamky "trin", jine indicie nemam. Jen to, ze se vzdy uvadela jen jako Walerya.

Moc dekuji za pomoc
DaV

Příspěvekod Zora » čtv črc 01, 2021 9:48

ono to trin může být i cokoliv jiného. Bohužel, vůbec není s čím porovnat....

Fakt mě ale mrzí můj omyl s datem , ale ... stává se. Z
Zora

Příspěvekod zeter » čtv črc 01, 2021 13:54

Já bych to trin chápal spíš jako trojité křestní jméno jediné osoby. U zápisu v matrice by to trojčata být možná mohla (byť to v zápisech většinou bývá dost jasné, rozhodně takhle koncem 19. století), ale tohle je nějaký výpis, a ten se podle mne těžko může týkat tří osob, každé z případných trojčat by mělo vlastní.
zeter

Příspěvekod DaV » čtv črc 01, 2021 16:11

jak jsem psal, nemam zatim zadne indicie, ze by dotycna pouzivala tato jmena, ale ani naopak.
Pokud by to byla jedna osoba, nevidim duvod to komentovat ve vypise, ale to je take spekulace:)
Kazdopadne mate pravdu, ze i v pripade vypisu je divne, ze by se vypisovali tri osoby, nicmene si umim predstavit, ze pokud by melo jit o opis, muze byt chapan jako uplny a pokud to takto byvalo zapsano, opis by mel byt identicky.
Ale to je pouze muj dohad.
Zrovna hledam, jestli jsou polske matriky dostupne online, ale asi se budu muset zacit ucit polsky:)
DaV

Zpět na Otázky a odpovědi