VYŘEŠENO Mrtvý kluk se oženil?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Mrtvý kluk se oženil?

Příspěvekod wonders » pon bře 22, 2021 19:53

Zora píše:V matrice fa Křižanov jsem hledala, vím, že se tam kolem r. 1770-1780 občas zpětně opravovalo příjmení. Pokud jsem šla do minulosti, byli to lidé, kteří se buď přistěhovali nebo v obci přestěhovali a chvíli měli příjmení po předchozím majiteli domu, kde bydleli. Následnou opravou se to vracelo k příjmení, které měli původně.

Moc se omlouvám za zmínku o obci Kamenice, já blbě vidím a občas se zcela trapně spletu.
Z

Vůbec se neomlouvejte já jsem moc rád když mi někdo pomůže poradí a mít Vaše zkušenosti byl bych šťastný. Kdyby to přejmenování bylo jen u jednoho zápisu asi by to sedělo ale tady je to hned u třech generaci a to mi nepřijde.
wonders

Příspěvekod Zora » pon bře 22, 2021 20:11

wonders píše:
Vůbec se neomlouvejte já jsem moc rád když mi někdo pomůže poradí a mít Vaše zkušenosti byl bych šťastný. Kdyby to přejmenování bylo jen u jednoho zápisu asi by to sedělo ale tady je to hned u třech generaci a to mi nepřijde.

Mám ve fa Křižanov předky, takže jsem to prohledala opravdu hodně.

Fakt přejmenovávali ty, kteří měli "nesprávné" příjmení. (Ještě také varianta nesprávně užívané příjmení po manželovi matky - u neman. dítěte)
Šlo to do více starších generací.

Můj předek * 1713 měl po svatbě také "nesprávné příjmení", ale v roce cca 1770-1780 už v obci nežil žádný dospělý člen rodu, (takže si "nás" nikdo nevšiml a tak nám to "nesprávné" příjmení zůstalo.
Navíc jsem hledala ještě jinou rodinu, nositel měl stejné příjmení jako předek, ale nebyli příbuzní...

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod wonders » pon bře 22, 2021 20:30

No je to tedy dost zamotané a k čemu se člověk dopátrá je ve hvězdách. Každopádně zatím moc děkuji. Ještě tady budu muset najít někoho kdo by byl ochotný přepsat mi vyhledané zápisy před rokem 1800. já to rozhodně nezvládnu už jen zjistit že je to dané jméno mi trvá i hodinu a to se snažím jak můžu.
wonders

Příspěvekod Zora » pon bře 22, 2021 20:42

Čtení nevzdávejte... bez toho to prostě nejde.
Vložte sem zápis, přepište to, co přečtete, misto písmen a slov, která nepřečtete vložte otazníky.
Ve slovech, která přečtete s jistotou, třeba marie, Thomas a pod, geborene, Sohn, Tochter... si všímejte písmenek, jak jsou psaná a ta porovnávejte s neznámými tvary v hledaných slovech.

na fóru může použít VYHLEDAT skoro vše, týkající se genealogie tady bylo. nemusíte vkládat celé slovo, ta písmena, která nepřečtete, nahraďte znakem *

takže třeba Hausler, přečtete pouze *au*sle, a on Vám vyhledá slova, která v sobě tahle písmena mají...
------------
Píšete: nejstarší zápis otec Tomáše Georgius) Radenice 1. což je 1767.
a dál do minulosti?
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod wonders » pon bře 22, 2021 20:55

Čtení rozhodne vzdávat nebudu a kurent se moc rád naučím. Už teď se mi jména kolem roku1820-1870 čtou celkem dobře a kolikrát ho přečtu aniž bych se zastavil a musel písmena porovnávat. Horší je to u textu co je dopsán ale pracuji i na tom. Co se týká písma kolem roku 1780 je to pro mě celkem děs ale i tak se snažím. Příjde mi ale že zas sem nemůžu psát každý odkaz který potřebuji přepsat a z kterého sotva přečtu že se jedná o daného člověka. Dál než k tomu zápisu otec Tomáše Georgius 1767 jsem se nedostal - nepřečtu z toho nic. Zatím více méně dořešuji a upevňuji data kolem Cyrila a budu začínat jeho otce Tomáše sourozence atd. Jen právě mě zaskočilo že je tam napsáno Dvořák a pak dopsáno Haxa. Budu tedy muset hledat zmínky o obou. Chce to čas a rozhodně vše nejde hned. Jste hodná že mi pomáháte. M
wonders

Příspěvekod Zora » pon bře 22, 2021 21:02

Opravdu klidně sem dejte vše, co potřebujete přečíst.
každý zápis samostatně a dodržet pravidla v sekci čtení, prosím. naši čteči Vám rádi pomohou, nečtou z donucení, ale protože je to baví.
Občas uslyšíte nějakou tu drobnou výtku, ale ta se většinou objevuje proto, aby si kolega tazatel uvědomil, kde dělá chybu...
Nevím, jestli máte třeba odkazy na slovníky, to také dost pomáhá... protože něco přečtu, nic mně to neříká, ale ve slovníku si to mohu zkontrolovat...
Pokud cokoliv potřebujete, ozvěte se
Z
Zora

Příspěvekod wonders » pon bře 22, 2021 21:06

Děkuji budu se snažit i tak dávat co nejméně. Odkazy na slovníky nemám i když už sám jsem si něco po netu také vyhledával. M
wonders

Příspěvekod Zora » pon bře 22, 2021 21:14

Klidně vkládejte všechno , co potřebujete, fakt uděláte radost našim čtečkám... občas není co číst...:-(

povolání a příčiny úmrtí - německy, latinsky
https://kotacka.webnode.cz/slovniky/

slovník pro základní orientaci
slovnik.cz

tady je sice tabulka kurent - latinka, ale také slovníky a spousta užitečných rad (od našeho kolegy) -viz menu na liště
http://genealogie.nka.cz/?page_id=177

tady je jmenný seznam obcí v matrikách MZA - jde vyhledávat ctrl+f
http://www.radimdusek.cz/sites/default/ ... lltext.pdf

Z
Zora

Příspěvekod Zora » pon bře 22, 2021 21:17

edit
ještě sčítání

https://www.mza.cz/scitacioperaty/digisada/search

a pro pokročilé urbáře přepsané novodobým rukopisem
http://www.mza.cz/a8web/a8apps1/G371/G371-Inventar.pdf
Zora

Příspěvekod wonders » pon bře 22, 2021 21:28

Děkuji za odkazy. Než se tím vším prokoušu bude to chvilku trvat ale věřím že mi to rozhodně pomůže. M
wonders

Příspěvekod zburget » úte bře 23, 2021 8:12

Nad tím čtením opravdu není potřeba úplně potit krev. Když bude zápis, ze kterého dáte jen jména + třeba nějaké sem tam písmenko, tak to klidně rovnou dejte do čtení. Jen s tím vším, co v tom vidíte. A samozřejmě napište, že to ho opravdu víc nedáte. Jinak vás někdo odpálkuje, že jste se tedy moc nesnažil (i když opak bude pravdou). Když to bude zápis dlouhý, děláme to třeba i tak, že vám tam přečteme / opravíme / doplníme polovinu a vy tak máte vzor daného rukopisu a druhou půlku pak přečtete snadněj.
Rozhodně ale nedtojí za to sedět nad nějakým zápisem X hodin. Na naučení se potřebujete přečíst co nejvíc textu v co nejkratším čase, ne se trápit hodinu nad jménem. Pokud tedy máte zápis, nad kterým si lámete hlavu, bez váhání ho dejte do čtení.až bude vyluštěný, pomůže vám to s luštěním dalších. A s těmi se taky netrapte a opět dejte do čtení. Uvidíte, že po několika takto opravných záznamech vám to čtení půjde výrazně rychlej. A to o hodně dřív, než když to budete louskat všechno sám.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi