VYŘEŠENO Zoznam strát a vojenská matrika, miesto úmrtia

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Zoznam strát a vojenská matrika, miesto úmrtia

Příspěvekod lenle » sob led 30, 2021 19:24

V zoznamoch strát z 1WW som našla svojho predka, ktorý vo vojne zomrel. Sú tam uvedené klasické údaje:

Rovenszky Josef, Inft., IR. Nr. 72, 8. Komp., Ungarn, Pozsony, Igrám, 1891, tot (17./7.1915)

Moja otázka znie, či sa viem v matrike pluku dozvedieť viac, či sa tam zvyklo písať aj napríklad kde konkrétne zomrel a kde je pochovaný. Ako vlastne fungovalo celé informovanie o úmrtí na fronte? Ja si to predstavujem tak, že po bitke spísali zoznam padlých, ten odtelegrafovali niekde na veliteľstvo a tam vydávali zoznamy strát. Následne sa údaje zapísali aj do matriky? Alebo to bolo celkom ináč? A kde by sa zapísal záznam o mieste úmrtia a hrobe ak vôbec vedeli? Mohla dostať tieto informácie rodina? Vydával sa vôbec nejaký úmrtný list?

Viem si podľa zaradenia približne pozrieť nasadenie pluku, ale miesto úmrtia z toho určiť neviem.
https://velkavalka.info/wiki/doku.php?id=bojova_cesta_ir_72

Isté vodítko by mohlo byť, že v rodine sa hovorilo, že zomrel v Taliansku. To by sedelo, ak by bol súčasťou odlúčenej časti 72. pluku, ktorá v tom čase bojovala na Soči, ale túto informáciu v jeho zázname nevidím. Neviem však nájsť čo znamená to 8. komp.

Nejaké nápady od skúsenejších? Snažila som sa googliť, ale veľmi mi to nepomohlo...
Naposledy upravil lenle dne ned led 31, 2021 14:56, celkově upraveno 1
lenle

Oblast pátrání: CZ - Dnešice a okolie
SK - Kaplna, Ružomberok, Papradno

Re: Zoznam strát a vojenská matrika, miesto úmrtia

Příspěvekod Viridis » sob led 30, 2021 22:30

8.komp. je 8. rota - kompanie.
Viridis

Příspěvekod jano » ned led 31, 2021 9:32

jano

Příspěvekod lenle » ned led 31, 2021 10:39

jano píše:matrika

Veľmi pekne ďakujem, ešte sa musím veľa učiť, toto by som nenašla :) idem sa teraz pokúsiť to nejak rozlúštiť
lenle

Oblast pátrání: CZ - Dnešice a okolie
SK - Kaplna, Ružomberok, Papradno

Zpět na Otázky a odpovědi