V zoznamoch strát z 1WW som našla svojho predka, ktorý vo vojne zomrel. Sú tam uvedené klasické údaje:
Rovenszky Josef, Inft., IR. Nr. 72, 8. Komp., Ungarn, Pozsony, Igrám, 1891, tot (17./7.1915)
Moja otázka znie, či sa viem v matrike pluku dozvedieť viac, či sa tam zvyklo písať aj napríklad kde konkrétne zomrel a kde je pochovaný. Ako vlastne fungovalo celé informovanie o úmrtí na fronte? Ja si to predstavujem tak, že po bitke spísali zoznam padlých, ten odtelegrafovali niekde na veliteľstvo a tam vydávali zoznamy strát. Následne sa údaje zapísali aj do matriky? Alebo to bolo celkom ináč? A kde by sa zapísal záznam o mieste úmrtia a hrobe ak vôbec vedeli? Mohla dostať tieto informácie rodina? Vydával sa vôbec nejaký úmrtný list?
Viem si podľa zaradenia približne pozrieť nasadenie pluku, ale miesto úmrtia z toho určiť neviem.
https://velkavalka.info/wiki/doku.php?id=bojova_cesta_ir_72
Isté vodítko by mohlo byť, že v rodine sa hovorilo, že zomrel v Taliansku. To by sedelo, ak by bol súčasťou odlúčenej časti 72. pluku, ktorá v tom čase bojovala na Soči, ale túto informáciu v jeho zázname nevidím. Neviem však nájsť čo znamená to 8. komp.
Nejaké nápady od skúsenejších? Snažila som sa googliť, ale veľmi mi to nepomohlo...