Zhostní a výhostní listy

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zhostní a výhostní listy

Příspěvekod Pavel M. » pát pro 18, 2020 12:19

Dobrý den, zajímalo by mě jestli má někdo zkušenosti se zhostními a výhostními listinami a jestli mu pomohli v genealogickém bádání?

Zaobírám se myšlenkou využít tyto materiály, zajímaly bymě u panství Uherský Brod, Luhačovice, Zlín, Holešov atd. Kde by se tyto materiály daly nalézt, ve fondu velkostatku? Nepátrá někdo v těchto oblastech náhodou a nepřišel s těmito zhosty a výhosty již do styku?
Pavel M.

Re: Zhostní a výhostní listy

Příspěvekod J.i.Š.i. » pát pro 18, 2020 18:25

Na začátku je třeba se zastavit u označení těchto písemností: list zhostní, výhostní, výhost, zhost, vejhost, Weglassbrief, Losbrief atd. - jsou to synonyma pro jedno a to samé.

Jako pramen je samozřejmě možné je využít a pokud se dochovaly, tak proč je nevyužít. Badatel by měl vytěžit, co se dá.
Informační hodnota ale nemusí být všude na stejné úrovni, ne všude bývají uvedeni rodiče či bydliště. Třeba tam bude jen info, že se propouští z poddanství panství XY.
Uloženy bývají především ve fondech velkostatků - přijaté orginály, knihy či protokoly vydávaných listů, v rodinných archivech majitelů panství, archivech některých měst (hlavně tedy královských).
Sein Grund und Boden pflanz' ich nicht, nach seiner Pfeife tanz' ich nicht.
J.i.Š.i.

Oblast pátrání: Absolon - Olomoucko
Hála, Janda, Pokorný - Mělnicko, Staroboleslavsko
Šiška - Mladoboleslavsko, Mělnicko, Sedlčansko, Táborsko
Albrecht - Praha, Český Brod, Mladá Boleslav
Ulrich - Mostecko
Vlček - Náchodsko
Eliáš - Habry
Vydra - Český Brod

Příspěvekod janamic » pát pro 18, 2020 19:45

Výhosty jsou často poslední možností, zjistit odkud předek přišel, možností nejvíce časově náročnou a nikdy není garantovaný výsledek. Dle mých zkušeností, tam obec, odkud dotyčný je, většinou bývá.
Jak je to na Moravě, nevím, tak zde mé poznatky z středočeských fondů velkostatků: v některých fondech je jich minimum, v některých naopak k jednomu případu existuje několik listin ( např. VS Poděbrady). Zdigitalizované až na výjimky nejsou. V AHMP jich je přes tisícovku popsaných v archivním katalogu, ale chybí jejich snímky - vtipně jsou ofocené pouze pečetě. V Třeboni tyto listiny zatím nedigitalizují.
Osobně mi pomohly již v několika případech, a pro mne je to krásná relaxace, posadit se do studovny a brát do ruky (rukavic) originály listin. Jen kdybych na to měla víc času, snad někdy...
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod Zora » pát pro 18, 2020 19:59

MZA nemá online.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod carlos » pát pro 18, 2020 21:08

Někdy se objeví zhostní zápis i v gruntovních knihách. Já měl tak trochu štěstí, že jsem našel jeden zajímavý, který se týkal předků "po přeslici":

Správě města Dubu:
Aetum na Dubě 26. january Anno 1631
Jakož mi psaní činiti na správu Krištofa, syna Ondřeje Richtera, spolusouseda vašeho z města Dubu, kterýž, že vnuknutím božím Annu, dceru Václava Bulíře ze vsi Modlibohova, dobré paměti urozeného a statečného pana Gilo de Hungaria na Starém Dubě, nyní pak jeho poddanou, k správě mé náležející, k stavu za manželství oblíbil, za něho se přimlouvající, abych předně jemu ji za manželku dal a potom listem zhostním do města Dubu pod správu vaši propustil jak šířeji též psaní vašeho porozuměl jsem. V kteréžto příčině, poněvadž se toliko sousedské půjčky dotýče, k přímluvě a žádosti vaši tak činím a nadepsanou Annu, dceru Václava Bulíře ze vsi Modlibohov a poddanou sirotkův dobré paměti urozeného a statečného rytíře pana Gilo de Hungaria k správě mé náležející dotyčnému Krištofovi Richterovi za manželku davše ji z poddanství a člověčenství, čímž vrchnosti své dědičně zavázaná byla, dle moci sobě dané tímto listem zhostím se vší spravedlností do města Dubu pod správu vaší propouštím. Té naděje jsouce, an by kdy podobně se potrefilo, že sirotkům často psaného pana sousedskou odměnu učiniti od něho? nebudete.
Adam z Aychenfelsu
carlos

Oblast pátrání: Liberecko, Semilsko
http://www.genealogieglaser.euweb.cz/index.html
http://vlach.webz.cz
http://zds-rochlice.webz.cz/
R1b - R-Y19469 - R-F2610
https://www.yfull.com/tree/R-Y19469/
https://www.yfull.com/mtree/H3p/

Zpět na Otázky a odpovědi