Sociální postavení pro převzetí gruntu

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Sociální postavení pro převzetí gruntu

Příspěvekod vixiv » ned pro 13, 2020 11:29

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na jeden dotaz a to je sociální postavení může, který mohl "vést" grunt.
Konkrétní příklad:
můj přímý předek se v roce 1711 oženil s dcerou Jakuba Dřevěného. Ten měl pouze dvě dcery a tak se stalo, že grunt "přepsal" na mého předka. Ten se narodil někdy kolem roku 1687.

Dotaz zní, zda musel mít nějaké sociální postavení, aby na něj mohl být grunt přepsán a tudíž se dá očekávat, že třeba i rodiče toho mého předka, někde měli grunt. Nebo, zda to mohl být v podstatě "kdokoliv" a když současný majitel gruntu dal, tak na něj grunt přepsal.

Ten dotaz vzniká i v důsledku toho, že pro danou lokalitu neexistují před rokem 1721 matriky a není tak v podstatě možné cokoliv dohledat, krom zápisu z gruntovní knihy. Jinými slovy můj předek se zjevuje v gruntovní knize, ale není jasné odkud přišel, jak se na grunt dostal, zda tam předtím sloužil atd. Je jisté, že osoby téhož příjmení se v dané lokalitě při SPPV 1651 či Berní rule 1654 nevyskytují.

děkuji za alespoň obecnou odpověď
Josef Smetana
vixiv

Re: Sociální postavení pro převzetí gruntu

Příspěvekod janpechacek » ned pro 13, 2020 12:38

NE.

Nekladly se žádné překážky a i když to nebylo časté, mohl ke gruntu - většinou právě skrz sňatek - přijít i úplný bezzemek. A mohl přijít odkudkoliv, i když v této době už nebylo tak snadné změnit vrchnost (pokud člověk nebyl svobodný). Dost možná jste narazil na Toterpunkt. Sice můžete projít všechny matriky a gruntovnice třebas celého panství a ještě těch sousedních (což se upřímně nevyplatí), ale stejně se vám asi nepodaří tohoto předka spojit s jiným záznamem, protože z gruntovnic bohužel většinou nevyčtete nic víc než jméno, což je i váš problém. Je to smutné, ale normální. Třeba budete mít ještě štěstí, jen bych si nedělal moc velké naděje. Štěstí by třeba bylo, kdyby měl předek hodně neobvyklé jméno a vám se podařilo ho ještě někde zachytit, ale to pořád není jistota shody.
Jan Pecháček
ilustrované rodokmeny
http://odkudjsme.cz/
https://www.facebook.com/odkudjsme
janpechacek

Příspěvekod vixiv » ned pro 13, 2020 14:18

velmi děkuji, to že jsem skončil s přímou linií to už jsem tak nějak vnitřně přijal, i když.
Nejzásadnějším problémem je, že neexistují matriky, zejména svatba a že pro dané panství/velkostatek existuje jen velmi mále množství pramenů před rokem 1700.
Já mám nalezeny asi 3 nebo 4 osoby se stejným příjmením i jménem, ale jak jste uvedl dokázat, je napárovat asi bude složité ne-li nemožné. Osoba, o které hovoříme je osobou, které není z téže vesnice jako nevěsta, ale je z vesnice asi 5km vzdálené, zvláštností je, že obě vesnice spadají do jiného panství.
Mám knihu zhostů panství ženicha, ale je bohužel velmi nekvalitně nafocena neboť je z mikrofilnu, to samé z částí gruntovnice, kde jsem čekal, že bude uveden záznam, že někdo pokládá mé osobe do jiné vesnice.

Nyní od Vás vím, že je možné propustit muže z vojny (viz jiné téma) a vím, že sociální postavení nemuselo být žádné.
děkuji Smetana
vixiv

Příspěvekod janpechacek » úte pro 15, 2020 21:26

Ono přímá nepřímá linie to je jenom naše konvence, jediný rozdíl je v tom, že v přímé linii dědíme jméno a má to nějakou historickou tradici, proč je to bráno jako důležitější než ostatní linie.

Záleží na tom, jak Vám na tom záleží. Zkuste se podívat na fond příslušných velkostatků a projít si aspoň nějakou pomůcku a inventář (existují-li). Minimálně si můžete udělat představu o tom, v čem se dá ještě hledat a zvážit, nakolik se to vyplatí. Bohužel, čím nemovitější osoba, tím méně důvodů k nějaké evidenci.
Jan Pecháček
ilustrované rodokmeny
http://odkudjsme.cz/
https://www.facebook.com/odkudjsme
janpechacek

Zpět na Otázky a odpovědi