Nevím si rady s nalezením záznamu

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nevím si rady s nalezením záznamu

Příspěvekod Davidsi54 » čtv lis 19, 2020 22:44

Zdravím,

můj problém je následující: našel jsem záznam jednoho předka ve spisových materiálech, našel jsem ho však pouze v popisu, a ne v digitalizovaných snímcích. Netvrdím že tam není, jenom potřebuji vědět jak ho mám hledat. :idea: Záznam je v popisu archiválie na devátém řádku odshora.(Prošetření udání na obsluhu a bavení hostů ženským personálem - Aloisie Vychodilová, Kralický háj (2665))
zde je odkaz: http://digi.archives.cz/da/permalink?xi ... 4DA2358477. Bud rád za všechny návrhy, připomínky rady...

S pozdravem a přáním hezkého dne
David Šindelář
Davidsi54

Oblast pátrání: Morava, Slezsko

Re: Nevím si rady s nalezením záznamu

Příspěvekod Boza » pát lis 20, 2020 6:10

Zdravím,
no.... a prolistovat si těch 754 skenů jste už zkusil?
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Davidsi54 » pát lis 20, 2020 10:00

Tomu bych se samozřejmě rád vyhnul, proto se ptám :D
Davidsi54

Oblast pátrání: Morava, Slezsko

Příspěvekod zburget » pát lis 20, 2020 11:18

Bádáte v archívu - to hodně často bez (často bezvýsledného) prolistovávání stovek (až tisícovek) papírů nejde. Tady to dokonce můžete dělat z pohodlí domova. Co si ještě přát víc? Dokud si někdo nedá tu práci, že k té archiválii udělá index, rešerši nebo ji nepřepíše, tak nemáte moc šanci to hledání nějak upřesnit.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod greghouse » pát lis 20, 2020 11:43

Buďte v klidu. U tohoto koníčku hledání jehly v kupce sena je jeden z podoborů.

Já teď např. hledám jednu paní ve sčítání lidu roku 1900. Našel jsem ji ve sčítání 1890 i 1910, ale pro 1900 jsem prohledal prozatím přes 80 okolních vesnic (což činí tisíce snímků), bez výsledku :-D

A to mezi místními budu zřejmě hledat v mnohem menší kupce sena, než šampioni.
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Příspěvekod JosefJ. » pát lis 20, 2020 20:10

Zkuste, jestli pořadí v popisu odpovídá pořadí v archiválii. Pokud ano, pak není od věci zkusit hledat z odpovídající části snímků - je-li třeba Váš záznam v čtvrtině seznamu v popise, pak jít na stránky ve čtvrtině z celkového počtu. Pokud tam najdete něco, co je v seznamu až za Vámi, půjdete zpět, a naopak. Pokud je pořadí popisu jiné, zkuste při hledání sledovat, jak jsou řazené jednotlivé případy, a odhadnout, k čemu by patřil ten Váš.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Zpět na Otázky a odpovědi