List vojáka

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

List vojáka

Příspěvekod alče » ned říj 18, 2020 20:43

Dobrý den,

prosím opět o pomoc s údaji v Listu hlavní základní knize vojáka Františka Krejči.
Je to poměrně dobře čitelné, takže sem přepíšu jenom to, co je hůře vidět.

nar. 24.2.1884, odveden dne 7.3.1905 z r.dom při hlavním odvodu (dodatečném hlášení) na 3 roky k presenční službě a 7 roků v záloze u Feldjägerbaon
No.25, zařazen 7.3.1905, otec Václav, matka Anna roz. Buchtíková, popis osoby: Bydlí Amerika
změny: mysl. v záloze převzat 18.2.1921 do stavu voj. čs. doplň. okr. velit v Kroměříži ve smyslu výn. MNO č.j. 26.330 stav ex 1919
zařazen k náhr. rotě
v roce 1905 odejel do Ameriky adresa neznámá
voj.kn.vydána 1.3.1923
změna klasifikace nebyla zjištěna, platí tudíž původní klasifikace N? v Chebu 5.3.1921
atd....

Moje otázky jsou:
- v roce 1905 nebyl vyplněn popis osoby, znamená to, že v té době skutečně byl neznámo kde?
- údaj o Americe vojáci doplnili jen na základě něčího ústního sdělení?
- hledana jsem na internetu ten výnos MNO, zatím neúspěšně, mohl by něco osvětlit
- z toho, že v první kolonce změn je zmínka o Americe uvedena až za záznamen z r. 1921 se dá usoudit, že v té době byl stále neznámo kde?
- vojenská knížka se vydává vojákovi asi osobně do rukou?
- nebo je možné, že všechny skutečnosti uvedené v listu jsou jenom na papíře a vojáci ho fyzicky nepotřebovali vidět?

Možná moje otázky můžou odborníkovi v těchto věcech připadat absurdní, ale mám z toho zmatek i v souvislosti s tím, co se traduje v rodině.
To tady ale záměrně nechci uvádět, abych neovlivňovala předem. Jedině snad, že zmizel a nikdy už rodině o sobě nedal vědět.

Předem děkuju tomu, kdo bude mít chuť se na to podívat, než začnu pátrat jinde nebo se zase obrátím na VHA. Ten pracuju i v této složité době velice rychle a spolehlivě, všechna čest!
Al.

https://2i.cz/i/L2DLV
https://2i.cz/i/L2LXm
https://2i.cz/i/L2V2p
alče

Oblast pátrání: Těšínsko, Čáslavsko, Buchlovice, Nové Zámky, Nitra, Vídeň, Maďarsko,Srbsko

Re: List vojáka

Příspěvekod filmovymaniak » pon říj 19, 2020 11:00

Dobrý den,
- v roce 1905 nebyl vyplněn popis osoby, znamená to, že v té době skutečně byl neznámo kde?

Dobrý den,
do toho listu nejspíš zapisovala ČS armáda až roku 1921, pak si o něm začali zjišťovat podrobnosti a zjistili, že je v Americe, nejspíš i s rodiči

František u toho vůbec nemusel být
Vojenskou knížku mohli vypsat , ale nepřevzal si ji
o tom, že byl členem nějakých záložních či náhradních jednotek vůbec nemusel vědět.
filmovymaniak

Příspěvekod zeter » pon říj 19, 2020 11:03

Dobrý den, a tu americkou stopu jste sledovala? Jestli odjeli, mělo by to být k nalezení - Family Search, Ellis Island, Hamburk, Brémy.
zeter

Příspěvekod alče » pon říj 19, 2020 12:13

Pokud skutečně odjel do Ameriky, odjel sám.
Po této stopě jsem zatím nešla, podle tohoto listu k tomu mělo dojít v roce 1905. Pro mne důvěryhodná osoba s ním ale byla v osobním kontaktu kolem roku 1935 v jeho rodném domě. Můžu brát s rezervou, co si kdo přesně pamatuje, ale tak 80% bych tomu dala.
Takže případné hledání v emigrantech se mi rozšiřuje na poměrně dlouhý časový úsek.

Do Ameriky chtěl, ale pokud by se tam ocitl v roce 1905 a pak se z nějakého důvodu vrátil, určitě by to bratrovi povykládal. K tomu ale určitě nedošlo.
Ještě je tady jedna varianta. Údajně totiž na vojnu nechtěl, vojáci si pro něho přišli osobně (?!), ale on jim utekl. Možná to byl ten rok 1905. Že by ho ale po návratu nečekal žádný postih?
A vojákům stačilo, když jim jen někdo řekl, že je za oceánem a oni to jen tak zapsali do papírů jako fakt?
alče

Oblast pátrání: Těšínsko, Čáslavsko, Buchlovice, Nové Zámky, Nitra, Vídeň, Maďarsko,Srbsko

Příspěvekod zeter » pon říj 19, 2020 13:11

O to je to zajímavější. S tou emigrací se občas pojily velmi podivuhodné příběhy, vč. ženatých mužů, kteří se v zámoří podruhé oženili. Mohl to být i jenom nějaký nepodařený výlet - a v rodinách se o spoustě věcí zarytě mlčí, nebo aspoň neví a nemluví.
Ta varianta s výhýbáním se odvodu je asi možná, ale trochu pochybuju, že by se byl schopný tak dlouho skrývat a že by ho aktivně nehledali - do rozpadu R-U byla ještě dlouhá doba; jak by to bylo s případnými postihy už za 1. republiky, to bohužel netuším, ale nedivil bych se, kdyby ano.

EDIT: máte prohledané sčítací operáty Buchlovic (jestli tam bydlel) 1900 a 1910?
zeter

Příspěvekod Zora » pon říj 19, 2020 13:18

alče píše:Pokud skutečně odjel do Ameriky, odjel sám.
Po této stopě jsem zatím nešla, podle tohoto listu k tomu mělo dojít v roce 1905. P

Moc to nesedí navzájem.

nar. 24.2.1884, odveden dne 7.3.1905 z r.dom při hlavním odvodu (dodatečném hlášení) na 3 roky k presenční službě a 7 roků v záloze u Feldjägerbaon.

Z této věty bych usuzovala, že byl odveden z rodného domu

No.25, zařazen 7.3.1905, otec Václav, matka Anna roz. Buchtíková, popis osoby: Bydlí Amerika

Za dva týdny se objeví poznámka - bydlí Amerika Nejsem si ani jista, že za dva týdny by stihl dojet do Ameriky...

Ke komu se tedy poznámka o bydlišti v Americe vlastně vztahuje?

Zkuste se podívat na některá sčítání v domě jeho rodičů, zda tam nebude nějaká zmínka. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod alče » pon říj 19, 2020 13:33

Sčítací operáty mám prohledány, žádná zmínka, pozdější data nejsou k dispozici. Nesedí tam víc věcí. Ale jak píše filmovymaniak, ten celý list byl asi vyplněn celý v roce 1921 a klidně bez jeho fyzické přítomnosti v ČR.

Tedy ne celý, ale začali ho vyplňovat !
Poznámka se určitě vztahuje k němu, ostatní členy rodiny mám zdokumentované spolehlivě.
alče

Příspěvekod zeter » pon říj 19, 2020 13:47

Žádná zmínka - prosím o upřesnění: v kterých operátech jste ho našla naposledy? ročík 1884 a odjezd 1905, tzn. ve sčítání 1900 by ještě mohl být s rodinou - pokud ne, mohlo by to znamenat, že prostě pracoval někde jinde, ale taky to mohl být nějaký rodinný rozchod, a když pak přišli páni asentýrovat, rodina mohla tvrdit, že neví, kde je, snad prý v Americe.
(Ale to je samozřejmě jenom brainstorming, resp. spekulace :-)
zeter

Příspěvekod alče » pon říj 19, 2020 14:05

Ve sčítacích operátech je na místě bydliště uveden jen jednou, jako dítě v roce 1890, v roce 1900 tam žije jiná rodina, v roce 1910 tam žije sám jeho bratr.
Další operáty - rok 1921 - nejsou online nebo nejsou dochovány, nevím.
Řešili jsme tady už jeho otce - Václava Krejču, který v roce 1894 pracoval ve Vídni a zemřel po pádu z lešení. Je ještě slabá možnost, že by se v 10 letech vydal sám za ním..... To by se ale asi vědělo.
Jejich matka zemřela v Buchlovicích r. 1897. Jeho zmíněný bratr se zdržoval někdy mezi lety 1900-1910 ve Zlíně.
alče

Příspěvekod Zora » pon říj 19, 2020 14:17

...Jejich matka zemřela v Buchlovicích r. 1897. Jeho zmíněný bratr se zdržoval někdy mezi lety 1900-1910 ve Zlíně....
Synovi bylo 13 let, musel mít nějakého poručníka, někde se zdržovat, bydlet...

Sčítání 1921 jsou k dispozici pouze v příslušné "okresní" badatelně. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » pon říj 19, 2020 14:32

Pardon, já vidím těch jmen tolik, že jsem si to nespojil.
To je složitá situace; pokud v 10 letech ztratil otce a ve 13 matku, tipoval bych, že skončil na vychování někde u příbuzných - prarodiče, sourozenci matky/otce, kmotři (nejspíš mu musel být ustanoven poručník, to by mohlo být důležité). Tam někde u nich by mohl být v operátech pro r. 1900, i když v 16 letech už by byl asi hodně soběstačný a možná někde v učení, ale pořád ne plnoletý.
Co mě napadá: zkuste prohledat archiválie týkající se toho možného - třebas krátkodobého - pobytu v Americe. Zkuste prohledat dobový tisk online, jestli se tam nenajde nějaká zmínka o poručnictví. Další možnost je - podle otcova domovského práva - zkusit projít matriku obecních příslušníků a další archiválie týkající se domovského práva (děti měli domovskou příslušnost podle otce, jeho úmrtím se to asi nezměnilo, nevím; bohužel MZA je nemá digitalizované, takže by to znamenalo korespondenci s archivem, tady asi SOkA Uherské Hradiště, leda by se tam Václav onděkud přistěhoval).

Třeba někoho ještě něco napadne - já se ve zdrojích offline zase tolik neorientuju.
zeter

Příspěvekod alče » pon říj 19, 2020 14:52

Děkuju všem za váš čas, mám na čem pracovat!
Al.
alče

Zpět na Otázky a odpovědi