VYRESENO Odkud přišel?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYRESENO Odkud přišel?

Příspěvekod Hiram » stř zář 04, 2019 7:10

Ahoj,
v lánovém rejstříku jsem našel asi svého nejstaršího předka "Juru". Je zařazen mezi nově osedlé k roku 1656. Je možné odněkud vyčíst odkud vlastně přišel (kde případně hledat dál)? O jeho rodině předpokládám se už asi nic nedovím. Hledal jsem pozemkové knihy k Uherskoostrožskému panství na Uherskohradišťsku a v MZA mají jen od poloviny 18. stol. Zřejmě je mají v majetku Liechensteinové ve Vaduzu? Nevíte něco o tomto? Máte někdo zkušenost s bádáním v jejich archivu? Předem děkuji za pomoc. Asi jsem už smířený, že dál už se nedostanu, ale co kdyby.:-)
Naposledy upravil Hiram dne ned říj 11, 2020 18:16, celkově upraveno 1
Hiram

Oblast pátrání: Kunovice, Vésky, Míkovice, Podolí

Re: Odkud přišel?

Příspěvekod Zora » stř zář 04, 2019 7:24

Nevím, jestli jste se ptal přímo v MZA nebo vycházel jen z jiných údajů.
V každém případě je k dispozici urbář, kde se vyskytují příjmení a jména. Neuvedl jste bohužel přesnou lokalitu, takže jen odkaz

na první stránce jsou lokality panství "Ostroh", v dalších částech je pak vždy jmenný seznam k jednotlivým obcím.
např.
http://www.mza.cz/a8web/a8apps1/urb01/d ... 01-440.htm

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Hiram » stř zář 04, 2019 19:28

Dobrý den,
děkuji. Jedná se mi o Kunovice. Bohužel v urbáři už jsem příjmení nenalezl :-(
Hiram

Příspěvekod Hiram » sob říj 10, 2020 17:54

Já jsem se možná špatně zeptal. Pokud jsem našel prapředka Juru mezi nově usedlými (beru ho takového praotce rodu, jiného jsem v lanových rejstřících ani jinde nenašel) a je uveden mezi nově usedlými, tak předpokládám, že se ujal polí po Janu Nevrlém.
http://www.mza.cz/a8web/a8apps1/g371/docs/G0371-536.htm jedná se o folio 176.

Co mě zajímá, že ten Jura musel odněkud přijít, když je nově usedlý. Dá se to z nějakého fondu zjistit? Moc by mě zajímal jeho původ.
Hiram

Příspěvekod Zora » sob říj 10, 2020 19:12

Podle mě význam (v) nově osedlý nemusí vždy znamenat, že onen muž přišel odněkud. Mohl to být také obyvatel obce, který osadil zanedbaný nebo opuštěný grunt, případně jej převzal od předchozího majitele.
viz také
viewtopic.php?f=10&t=19240
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » sob říj 10, 2020 19:15

Teoreticky by něco mohlo být v gruntovnicích, ale moc tomu nevěřím. Navíc pořád ještě (po několika letech skenování) nejsou on-line.

Ten odkaz mi nefunguje. Ale nevím, jestli němá něco rozbité MZA nebo jestli mám něco s počítačem já. :-(
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob říj 10, 2020 19:17

zburget píše:Teoreticky by něco mohlo být v gruntovnicích, ale moc tomu nevěřím. Navíc pořád ještě (po několika letech skenování) nejsou on-line.

Ten odkaz mi nefunguje. Ale nevím, jestli němá něco rozbité MZA nebo jestli mám něco s počítačem já. :-(

Kolega píše, že :

Hledal jsem pozemkové knihy k Uherskoostrožskému panství na Uherskohradišťsku a v MZA mají jen od poloviny 18. stol.

Odkaz mně také nefunguje. Z
Zora

Příspěvekod Hiram » sob říj 10, 2020 19:53

Stránky MZA jim nějak nefungují :-(

Na internetu jsem našel, že existuje Soupis obyvatelstva z r. 1658 pro všech 27 obcí panství uložený v Liechtensteinském archivu ve Vídni, myslím, že o něm psal p. Kotačka (asi archivář ČVUT?). Zkusím mu napsat. Třeba mi odpoví.
Hiram

Příspěvekod zeter » ned říj 11, 2020 6:53

Na jižní Moravě docházelo po 30leté válce k dost masivnímu dosidlování kdovíodkud (ztráty na životech byly obrovské); mám případ, kdy se tam přestěhovala jedna rodina z opačného konce Moravy, rozklíčoval jsem to jenom díky méně obvyklému příjmení a cizímu genealogickému pátrání, které naštěstí bylo na internetu.
zeter

Zpět na Otázky a odpovědi