Rozsah panství Statenice před rokem 1780

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Rozsah panství Statenice před rokem 1780

Příspěvekod JosefJ. » stř říj 07, 2020 16:47

Dobrý den.
Rád bych se dopátral přesnějších informací o rozsahu panství Statenice před rokem 1780, kdy přešel z rukou benediktinek od sv. Jiří do světských rukou a jeho rozsah se zásadně zmenšil. Zajímají mne především majetky na Lounsku, zaregistroval jsem statenické poddané v Doníně a Vrbně nad Lesy.
Rovněž tipy na jakékoli dokumenty typu seznamu poddaných a pozemkové knihy před rokem 1780 uvítám.
Děkuji.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Re: Rozsah panství Statenice před rokem 1780

Příspěvekod janamic » stř říj 07, 2020 19:43

jedná se fond 32, prezenčně přístupný v NA pobočka Milady Horákové
http://www.badatelna.eu/fond/32/zaznam/1459543, najdete zde i pozemkové knihy
Hledala jsem také předky z Vrbna nad Lesy, ale složka 2633 obsahuje jen seznam osedlých z roku 1651 - mohu poslat. Pokud jsem to nepřehlédla, nejsou tam soupisy poddaných, jsou tam krabice výhostů. Pokud napíšete jména, co Vás zajímají, podívám se jestli náhodou něco nemám.
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod JosefJ. » stř říj 07, 2020 20:20

Dobrý den a děkuji.
Tento fond jsem v roce 2017 prohledával a mám z něj asi padesát snímků, ale hledaných informací jsem se nedopátral. Hlavně mi jde o Jana Weisse, který se v roce 1765 coby statenický šafář a padesátiletý vdovec podruhé oženil, přičemž v noutonické ani únětické matrice o něm není dřívější záznam. Sleduji stopu z Lounska, kde se příjmení vyskytovalo.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Příspěvekod janamic » stř říj 07, 2020 21:56

Mne z tohoto fondu spíše zajímaly věci do roku 1700, tak bohužel nic nemám. Vrbno spadalo pod víc panství a píšete Donín - ten byl zároveň v panství Toužetín-Cítoliby a k tomu jsou soupisy poddaných v Třeboni. Jmého Weiss, co vím, se vyskytovalo též na Litoměřicku a Mělnicku a určitě i v dalších nepříliš vzdálených lokalitách. Nic jiného mne nenapadá..
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Zpět na Otázky a odpovědi