Čísla popisná domů

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Čísla popisná domů

Příspěvekod anaji » pon dub 16, 2012 21:08

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo neví, jak je to s čísly popisnými domů. Když dům přestal existovat (byl zbořen), může jeho popisné číslo dostat další dům ve stejné obci? V císařských otiscích jsou v konkrétní obci uvedena i popisná čísla domů, ale když si dnes hodím dotyčnou adresu na mapu na Seznamu, vyleze mi jiný dům, než by odpovídalo těm starým mapám. Jak můžu zjistit, kde se dům v konkrétním roce vlastně nacházel a kdy byl třeba zbořen?
Děkuju předem za radu.
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Re: Čísla popisná domů

Příspěvekod bursica.d » pon dub 16, 2012 21:25

Nevím, zda je to pravidlem, ale já jsem se setkala s tím,že popisné číslo zbořeného domu dostal jiný dům ve stejné obci.
bursica.d

Příspěvekod stanley4 » pon dub 16, 2012 22:47

anaji píše:...V císařských otiscích jsou v konkrétní obci uvedena i popisná čísla domů, ale když si dnes hodím dotyčnou adresu na mapu na Seznamu, vyleze mi jiný dům, než by odpovídalo těm starým mapám...

"Císařské otisky" obsahujú obyčajne iba čísla parciel (čierne), popisné čísla sú v "indikačních skicách" (červené).
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod anaji » pon dub 16, 2012 22:59

napsala jsem špatně císařské otisky, měla jsem na mysli právě indikační skicy. rozdíl mezi čísly parcel a popisnými čísly domů už jsem zaznamenala. porovnávám opravdu čísla popisná.
bude to tedy asi opravdu tak, že čísla již neexistujících domů přebírají domy nové...
děkuji za reakce.
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Příspěvekod zrnka písku » úte dub 17, 2012 6:37

Pokud se zboří dům, je jeho číslo volné. Vy jako stavitel nového domu (naprosto cizího) příjdete na úřad a dostanete na výběr, jestli chcete číslo staré (po někom) a nebo z konce řady. Občas jde poznat, že v nějakém dnes už zbořeném domě bydlel velký "chachar", jeho staré číslo nikdo nechce :D
zrnka písku

Příspěvekod morávková » úte dub 17, 2012 9:34

Až do roku 2010 bylo možné použít číslo popisné znovu pro jiný dům, v současnosti to již zákon zakazuje. Podle zkušeností vím, že se v různých obcích tento postup velmi liší - někde si mohl člověk číslo popisné vybrat ( i z čísel domů již zrušených ), jinde ne.
morávková

Příspěvekod Brasl » úte dub 17, 2012 15:10

Další možností změny čp. je kompletní přečíslování obce.
Brasl

Příspěvekod anaji » úte dub 17, 2012 20:58

děkuji za odpovědi. v tom mém případě to bude spíš zbořením domu a následným převzetím čísla další stavbou.
nevíte někdo prosím ještě, zda jsou na netu k dispozici nějaké další mapy vesnic i z pozdější doby než jsou císařské otisky a ty indikační skicy?
anaji

Příspěvekod Brasl » úte dub 17, 2012 23:37

Brasl

Příspěvekod anaji » stř dub 18, 2012 12:45

Dobrý den,
děkuji za odkazy, něco se mi tam podařilo najít.
Hledám hlavně podrobnější mapy, na kterých by se dala vyhledat právě ta čísla popisná v různých letech.
anaji

Příspěvekod Rigel » ned zář 16, 2012 8:33

stanley4 píše:
anaji píše:...V císařských otiscích jsou v konkrétní obci uvedena i popisná čísla domů, ale když si dnes hodím dotyčnou adresu na mapu na Seznamu, vyleze mi jiný dům, než by odpovídalo těm starým mapám...

"Císařské otisky" obsahujú obyčajne iba čísla parciel (čierne), popisné čísla sú v "indikačních skicách" (červené).

Chtěl bych se zeptat jak je to s těmi čísly popisnými u indikačních skic ještě jednou, v legendě
http://www.mza.cz/indikacniskici/
je to uvedeno obráceně, že popisná čísla jsou černě.
Díky
Rigel

Příspěvekod Semik » ned zář 16, 2012 10:01

Na indikačních skicách jsou čp. skutečně černě. Jak to bylo před zhruba rokem 1770, kdy došlo k očíslování obytných budov? Měly usedlosti nějaká čísla?
Semik

Oblast pátrání: Smrdov
Sázavka
Ovesná Lhota
Bačkov
Leština u Světlé

Příspěvekod Jan » ned zář 16, 2012 11:38

Semik píše:Na indikačních skicách jsou čp. skutečně černě. Jak to bylo před zhruba rokem 1770, kdy došlo k očíslování obytných budov? Měly usedlosti nějaká čísla?

Přečtěte si toto téma na Wikipedii a najdete odpověď.
http://jdem.cz/v6wb9
Jan

Zpět na Otázky a odpovědi