Rozvod 17. - 18. století

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Rozvod 17. - 18. století

Příspěvekod janrichtercz » ned pro 28, 2014 0:42

Pravda, pravda.. mě se dnes celkem daří v bádání, tak radši ani nejdu zatím spát :-D
TY

Nejvíce mne zajímají tato příjmení: Eret, Essenthier, Pešička, Pešík, Koudele, Janouškovec, Široký, Bebr, Tumowetz.
janrichtercz

Oblast pátrání: Kralovice, Pláně, Štichovice (Plzeň-sever), Křečov, Manětín, Korejtka...

Příspěvekod pavelhauf » ned pro 28, 2014 19:16

Mám v rodokmeni podobný případ. Jen nevím, zda-li to ve "Svobodné královské rychtě" neposuzovali jinak. /bratři se oženili se stejnou ženou/ samozřejmě postupně :)
pavelhauf

Příspěvekod janrichtercz » úte pro 30, 2014 13:06

Zkusím znovu štěstí :) Když se díky vám tady podařilo vyřešit ten problém s Matějem Eretem (Marešem), mám u další ořech. Matěj měl dědečka Kryštofa Ereta. U něj mám úmrtí (29.4.1743, Štichovice, věk 63 - to bude asi dost orientační, ale dejme tomu, že se narodil někdy kolem roku 1680) i sňatek (9.11.1704, Štichovice). Ovšem on si bral Alžbětu Pešičkovou ze Štichovic a na statek "U Pešičků" se přiženil (aspoň mi to tak připadá). Tzn. pocházel kdoví odkud. Našel jsem Erety v sousedních vesnicích (Luková, Černá Hať, Hodovíz), ale narození Kryštofa ne. Odmítám (hahaha) možnost, že přišel do Štichovic z druhého konce světa :)

Nemám žádné vodítko, odkud by mohl být. Ani vlastivědný sborník Mariánské Týnice mi neprozradil víc, tam prostě konstatují, že statek U Pešičků bych od určitého roku v majetku Kryštofa Ereta. Nic předtím. U záznamu o sňatku (http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... =932&h=402 vlevo uprostřed) je akorát napsáno: Družba: Tomáš Petrlík a Jiří Janda z Drážna?, Alžběta Petrželková a Anna Burdová.

A teď bych velmi poprosil zde přítomné o nějaký supergeniální nápad, jak na to :-D
TY

Nejvíce mne zajímají tato příjmení: Eret, Essenthier, Pešička, Pešík, Koudele, Janouškovec, Široký, Bebr, Tumowetz.
janrichtercz

Oblast pátrání: Kralovice, Pláně, Štichovice (Plzeň-sever), Křečov, Manětín, Korejtka...

Příspěvekod Branwen » úte pro 30, 2014 16:46

Bohužel, to slovo je draužka, nejde o název obce :(

Pokud se už v době Kryštofovy svatby v okolí vyskytují další Eretové, uričtě nepřišel odnikud zdaleka, to by byla moc velká náhoda. Prostě je potřeba projít matriky okolních farností a postupně zvětšovat rádius...
Branwen

Oblast pátrání: Telč, Třešť, Brtnice, Bohdalov, Žďár n. S.

Příspěvekod janrichtercz » úte pro 30, 2014 17:21

To právě dělám a doufám ve štěstí. Mazitím se mi podařilo najít 3 další páry Eretů v okolních vesnicích a dohromady 30 jejich potomků. Kryštof nikde :-D Zatím :)
TY

janrichtercz

Příspěvekod Zora » úte pro 30, 2014 17:56

Vy jste jak sňatkový dohazovač :-))) Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod janrichtercz » úte pro 30, 2014 18:07

Projíždím poctivě matriku Manětín 01 :) Zatím jsem nenarazil na žádného Kryštofa, ani cizího :) Mimochodem příjmení "Eret" nabývá neuvěřitelných tvarů... mimo Ereth, Egert a Eggerth dokonice Heret, Haireth, Ajreth (Agreth)... za to jsem našel další dvě děti Šimona Ereta z Černé Hati. Ten je sázel co 2 roky vždycky leden/únor :-D
TY

janrichtercz

Příspěvekod Radix » pon zář 28, 2020 9:41

Rozvod roku 1657. Bohužel nemám originál zápisu, jen opis:

Letha Páně 1657 dne 26. Novembris. Kateřina manželka Václava Pšeničky, odstoupíce od jmenovaného manžela v přítomnosti JM Král. p. rychtáře, p. primátora, aby dle slibu svého s manželem svým manželsky zůstávala, všelijak otcovsky a laskavě napomínána, nechtěla sobě dáti říci, nýbrž se prohlásila, že pro jeho nátisky s ním býti nemůže a že raději s ním rozvedena býti žádá.
Radix

Příspěvekod Zora » pon zář 28, 2020 10:12

Velmi zajímavý nález,
bohužel - jak je vidět, církev to neřešila, takže manželství zůstalo platné, jen žena odešla od svého manžela.

Tenhle institut "odloučeného" (přesný název mně vypadl) manželství zná církev myslím i dnes, především v případech, kdy je jeden z manželů napadán, alkoholismus , drogy a podobně a je pro výchovu dětí racionální, aby žili manželé každý sám. Podle církevního práva je totiž i soužití manželů podmínkou naplnění manželství. V krajních případech církev s pochopením umožní , aby manželé žili odloučeně. Nic to nemění na trvání církevního manželství.

V 17. století v podstatě nemyslitelné, aby manžel a manželka žili každý někde jindy, (pokud se nejedná o přechodný pobyt kvůli práci)

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » pon zář 28, 2020 14:36

Jmenovalo se to "rozvod od stolu a lože", dnes "odluka od stolu a lože", aby se to nepletlo s rozvodem.

Mimochodem - zajímavý článek k tomuto tématu (platbý pro dnešní dobu): https://www.ado.cz/arcibiskupstvi/cirke ... ke-cirkvi/
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pon zář 28, 2020 14:42

rozvod od stolu a lože je součást civilního ukončení manželství... 1. část rozvod od stolu a lože, druhá část rozluka, rozhodně tohle neexistovalo v době, o které píše Radix. Civilní rozvod byl umožněn až někdy kolem r. 1860 (z hlavy). Nezaměňovat, prosím.

Ten institut, o kterém hovořím, je čistě církevní, používá se i dnes v silně věřících rodinách...

manželé (nebo jeden z manželů) jsou si vědomi, že spolu nemohou žít (důvody jsem psala ) a a církevní orgány jim po zvážení umožní žít odděleně. Manželství není konzumováno, ale trvá.

zde:
https://www.manzelstvi.cz/podstata-manz ... nzelu.html

Nastávají však situace, kdy se společné soužití manželů stává z nejrůznějších příčin prakticky nemožným. V takových případech církev připouští tělesné oddělení manželů a ukončení společného bydlení. Manželé nepřestávají být před Bohem manželem a manželkou; nemají volnost uzavřít nový svazek. V této tíživé situaci by bylo nejlepším řešením smíření, je-li to možné. Křesťanské společenství je povoláno k tomu, aby těmto osobám pomáhalo žít křesťansky jejich situaci ve věrnosti svazku jejich manželství, které zůstává nerozlučitelné

Z
Zora

Příspěvekod zburget » pon zář 28, 2020 18:00

Ano, to je dnešní teminologií "odluka od stolu a lože" - viz článek, který jsem posílal. Je to čistě církevní záležitost. A dřív se to jmenovalo "rozvod od stolu…" Manželství právně trvá, ale manželé spolu nejsou povinni žít. V 17. stol. nelze jednoduše oddělit právo civilní od církevního. A to platí obszvlášť v takové záležiti, jakou bylo manželství.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » pon zář 28, 2020 18:04

zburget píše: V 17. stol. nelze jednoduše oddělit právo civilní od církevního. A to platí obszvlášť v takové záležiti, jakou bylo manželství.

Právě proto upozorňuji, že onoho rozvodu se neúčastnil zástupce církve. Čili ona manželka chtěla dosáhnout toho, že bude žít odloučena od svého muže, nešlo o ukončení manželství. Nic míň nic víc.

Zase se snažím o to, aby kolegové, kteří třeba s genealogií začínají, správně pochopili význam zápisu a nedomnívali se, že snad byl možný rozvod manželství a že se ona žena mohla vdát znovu.
Z
Zora

Příspěvekod zburget » pon zář 28, 2020 18:15

No, ono to šlo - když měl člověk peníze, kontakty a trochu moci. Normální smrtelník ale samozřejmě neměl šanci se rozvést.
Jak píšeš - maximálně mohli dosáhnout toho, že spolu nemuseli žít. Oženit / vdát se znovu, dokud (bývalý) partner žil nebylo možné.
Mimochodem - v tom článku, který jsem posílal, je několik možností, jak se dá i dnes zrušit manželství. V podstatě všechno jsou to historické relikty, která byly vymyšlené právě proto, aby se šlechta mohla "zbavit nepohodlných manželek".

A církevně to platí dodnes. Platně uzavřené manželství nelze církevně jen tak zrušit - vyjma těch několika těžko použitelných obezliček.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » pon zář 28, 2020 18:54

Rozhodně tohle všechno znám a asi i něco navíc, dost jsem se tématu věnovala.
jen nerada míchám jablka s hruškami...

Nikdo z běžných obyvatel neměl šanci nějak ukončit církevní manželství. Dnes také ne, ale zřejmě se dají najít cestičky, už jsme to probírali několikrát, je třeba při diskusi brát v úvahu zapsanou formulaci, účastníky a samozřejmě rok, století.
Neprobíráme tady např. manželství Markéty Pyskaté a Jana Jindřicha, (nebyli rozvedeni, probůh, ale manželství bylo prohlášeno za neplatné papežskou stolicí..., i když na wiki se píše o rozluce. Manželství údajně nebylo naplněno pro impotenci manžela. :-) Ten ale měl v dalším manželství šest dětí a další nemanželské.) Teď probíráme Kateřinu, manželku Václava Pšeničky, běžné obyvatele nějaké vísky. Z
Zora

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi