nevěsta u svatby jen s udáním matky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

nevěsta u svatby jen s udáním matky

Příspěvekod filmovymaniak » sob zář 05, 2020 10:00

Dobrý den,

setkal jsem se se svatbou kdy nevěsta je uváděna jen jako Anna dcera Anny Louvarky

několikrát jsem tento zápis přehlížel, protože jsem hledal Annu dceru Josefa Louvara.

Ale po dalším a podrobnějším zkoumáním jsem došel k tomu, že je to ta správná svatba

A Anna byla manželskou dcerou Josefa Louvara a Anny dcery Jiřího Duška a Louvarovi se někdy říkalo Dušek, protože se přiženil do domu Duška

Setkali jste se s tímto stylem zápisu, kdy není zmíněno jméno otce, který je již po smrti , ale nevěsta je uváděna pouze se jménem matky?
Předpokládám, že to použití příjmení Louvarky, znamenalo, že se jednalo o vdovu po Louvarovi
filmovymaniak

Re: nevěsta u svatby jen s udáním matky i přesto manželská

Příspěvekod Zora » sob zář 05, 2020 10:09

doplňte ještě, ze kdy zápis je a jakým jazykem je matrika psaná ... asi česky?

Já jsem se s podobným zápisem setkala u svých předků, nešlo o svatbu, ale o úmrtí dítěte, jehož otec byl po smrti.
Bylo to zapsáno přesně tak, jak píšete.
Marie, dcera Josefy Novačky.
přelom 17. a 18. st.

On ten tvar Louvar - ka se používal často tam, kde se jednalo o samostatnou ženu, ekonomicky soběstačnou, starší, velmi často vdovu (ne u mladých děvčat)

Také je tento tvar vidět i v úmrtních matrikách u starých žen, většinou delší dobu ovdovělých.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: nevěsta u svatby jen s udáním matky

Příspěvekod filmovymaniak » sob zář 05, 2020 10:31

Dobrý den,

svatba roku 1789 , psáno česky obec Babáky farnost Včelákov
filmovymaniak

Re: nevěsta u svatby jen s udáním matky

Příspěvekod Zora » sob zář 05, 2020 10:40

Jediná rada vzhledem k datu a místu - zkuste se podívat, jak jsou psány všechny matriky v tom období, zda nenarazíte na podobně psaný zápis. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi