Zkušenost s kopií - Berní rula

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zkušenost s kopií - Berní rula

Příspěvekod VratislavF » úte srp 18, 2020 6:38

Dobrý den, jelikož nemohu sehnat Berní rulu sv. 12 kraj hradecký 1 , chci zkusit zaslání kopií z
http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?p ... Bern%C3%AD rula#monograph-page_uuid:bec0c95735fc56a31ff73fa963dff95f
Cena 2 Kč za výtisk neupraveného skenu za 1 stránku. Těch 12 Kč za upravenou se mi zdá na mou potřebu hodně peněz. Objednával jste si někdo tyto obyčejné kopie (ty po dvou korunách)? Jaká je kvalita, je to luštitelné po celé stránce? Díky za rady a poznatky. :!:
VratislavF

Oblast pátrání: Sadská-okres Nymburk-Střední Čechy
Rodokmen online: MyHeritage - soukromý

Re: Zkušenost s kopií - Berní rula

Příspěvekod zburget » úte srp 18, 2020 6:53

Vezmu tu odpověď jinak - jestli máte nějaký solidnější program na úpravu fotek (Photoshop, Gimp,…) Tak si s těmi skeny uděláte, co chcete. Já osobně bych radši neupravené, protože to ještě nikdo nestihl nějak nenaršit nějakýma úpravama. A 10 kč za úpravu skenu - to bude dělat stejně nějaký automat, kde nikdo neví, co s tím udělá.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod VratislavF » úte srp 18, 2020 7:00

OK, přesvědčil jste mě, asi se vydám touto cestou. Profi fotografa mám ve vzdáleném příbuzenstvu, shodou také am. genealoga. Pokud to nepůjde mé maličkosti, bude mít práci. :D Ještě do večera počkám a potom uzavřu. Děkuji.
VratislavF

Příspěvekod Radix » úte srp 18, 2020 7:02

Zkuste se zeptat v muzeu, tam ji mívají.
Radix

Příspěvekod VratislavF » úte srp 18, 2020 7:57

To zburget : Znamená to ale, vše znova naskenovat, posílají jen výtisky pro vlastní (mou) potřebu na papíře. Ale cesta to je...
To Radix : to myslíte, že bych měl jezdit do knihovny/muzea a tam studovat? To by asi bylo nad mé možnosti, nejen časové.
VratislavF

Příspěvekod zburget » úte srp 18, 2020 16:34

Nedá se domluvit, aby skeny poslali digitálně, nikoli papírově?
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod VratislavF » úte srp 18, 2020 17:25

Tuto možnost jsem tam nějak nenašel, asi nebude z důvodu nějaké souvislosti s GDPR , aut. právy či čím... Dotaz jsem pochopitelně zaslal, zatím čekám na odpověď. Ale velké iluze si nedělám. Určitě sem potom dám vědět.
VratislavF

Příspěvekod zburget » úte srp 18, 2020 18:28

Podle mě by jim mělo být jedno, jestli pošlou sken a nebo ho vytisknou a hodí papír do obálky. Tedy s posláním skenu budou mít rozhodně míň práce.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod zburget » úte srp 18, 2020 18:46

Mimochodem GDPR - touhle zkratkou se kde kdo zaklíná, ale málokdo ví, co to znamená. Tak jen pro upřesnění - je to směrnice, která řeší, jak mají firmy zajistit ochranu osobních údajů. A není to nijak extrémně konkrétní. Např. pro mě to znamená, že si prostě napíšu vnitropodnikové směrnice, jak budu osobní údaje chránit a tím mám GDPR vyřešeno. Nikde se tam nedočtu, že to musím mít v šuplíku se třemi zámky, nebo že kolem serverovny musí být natažený ostnatý drát a hlídat to chlap se samopalem. Kdybych si to ale do té své směrnice napsal, tak to budu muset dodržovat.
Jo, jsou tam určité definice určitých pojmů, pro zpracování určitých údajů to nařizuje, že musí firma mít nějakého zmocněnce, který ochranu osobních údajů kontroluje apod. Ale fakt tam není nikde napsáno, že vám někdo nesmí ukázat matriční záznam, když je mladší 100 let. Nebo že nesmí poslat sken. To řeší úplně jiné zákony, případně interní směrnice, které si ta která organizace vyrobila. Ale jak si ty směrnice napíšou, je opravdu čistě na nich.
To, že u nás musí být všichni papežštější, než papež a že si zbytečně vymyslí až obskurní a paranoidní restrikce, je úplně jiný problém.
Je obrovská chyba plně zaměňovat pojmy GDPR a ochrana osobních údajů, i když spolu úzce souvisí. Je to jako zaměňovat evropskou směrnici pro sestavování pravidel silničního provozu (jestli něco takového existuje) s národními pravidly. Taky je v každém státě jiná povolená max. rychlost, dokonce jiné dopravní značky, v Irsku se jezdí vlevo a přesto všechny státy tu evropskou směrnici splňují.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod hovorkas » úte srp 18, 2020 20:59

zburget píše:Podle mě by jim mělo být jedno, jestli pošlou sken a nebo ho vytisknou a hodí papír do obálky. Tedy s posláním skenu budou mít rozhodně míň práce.

Mně se to jeví, že hodně záleží na tom, jak mají příslušné archívy sestaven ceník, co a za kolik nabízí. Shodou okolností jsem dnes obdržel odpověď ze Zámrsku na možnost získání kopií stránek z pozemkové knihy (formát origináluvětší než A3) a možnosti jsou dvě - 300 Kč za snímek v digitální podobě nebo 12 Kč za vytištěnou A3 (pro třetí ceníkovou možnost kopii z existujícího mikrofilmu nemají v současnosti vybavení). A pokud je i jinde komunikace s veřejností pečlivě evidována a odpověď jde minimálně přes dvě osoby, tak jako to je v Zámrsku, tak asi moc možností alternativního postupu bez změny ceníku není.
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod VratislavF » pát srp 21, 2020 14:21

Takže si dovolím citovat část odpovědi, pro ujasnění:
Pokud tedy vlastníte průkaz Národní knihovny ČR či jiné uvedené instituce, můžete do berní ruly nahlížet kdykoliv prostřednictvím této digitální knihovny. Záznamy ovšem není možné z digitální knihovny tisknout, je možné dokumenty pouze prohlížet, neboť autorský zákon všech původců díla se na dané dokumenty stále vztahuje (výjimku tvoří pouze díla již autorsky volná).
Z výše uvedeného důvodu platných autorských práv všech sestavovatelů díla Vám nemůžeme v případě zájmu o zhotovení kopií nabídnout elektronické zaslání kopií. V daném případě můžeme pořídit pouze papírovou kopii určenou pro osobní potřebu objednavatele.

Tak budu doufat, že kopie budou OK. A dám sem vědět, co by info další potencionálním zájemcům. Hezký víkend! :D
VratislavF

Příspěvekod zburget » pát srp 21, 2020 16:14

Aha - to jsme se nepochopili (tedy já původní dotaz blbě přečetl) - tam jde o index berní ruly, nikoli o skeny archiválií. Pak ano, tam je to vázané autorským zákonem.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod VratislavF » úte zář 01, 2020 8:49

Tak výtisk dorazil, čitelné parádně !! Z mé strany naprostá spokojenost. :D Mohu jen doporučit. :wink:
VratislavF

Zpět na Otázky a odpovědi