Tíhota a Mrzina

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Tíhota a Mrzina

Příspěvekod zburget » stř srp 12, 2020 8:17

Zdravím,
narazil jsem na příčinu úmrtí formulovanou jako Tíhota a Mrzina Napadá někoho, co by to mělo být? Těžkost, jako když někdo řekne: "Dneska je mi nějak těžko…" Snad… Ale co je ta Mrzina?

Kdyby mi někdo nevěřil, že jsem přečetl správně, tak zde: http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=88 4. záznam
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: Tíhota a Mrzina

Příspěvekod jakub_m » stř srp 12, 2020 8:52

Nevím, zda je to ta stejná nemoc, ale k "mrzeně" jsem v neodborném zdroji dohledal "bolení v pravé slabině". http://kott.ujc.cas.cz/index.php?vstup= ... Strana=160
jakub_m

Příspěvekod ozana » stř srp 12, 2020 9:50

Asi deprese :D
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod filmovymaniak » stř srp 12, 2020 10:07

Dobrý den, to "tihota" se již řešilo zde viewtopic.php?f=10&t=12630

k mrzina jsem našel jen , nějaká nemoc, na digitalniknihovna.cz to možná najde i novější vysvětlení, ale ty knihy jsou blokovány
filmovymaniak

Příspěvekod alče » stř srp 12, 2020 10:16

ozana píše:Asi deprese :D

Já bych se vážně klonila k té depresi. Ta slova jsou výmluvná až dost.
alče

Oblast pátrání: Těšínsko, Čáslavsko, Buchlovice, Nové Zámky, Nitra, Vídeň, Maďarsko,Srbsko

Příspěvekod zburget » stř srp 12, 2020 11:31

Na depresi se snad nedá umřít, nebo jo? Tedy pokud si to člověk v depresi nehodí - ale to by pak byla jako příčina úmrtí nějaká sebevražda.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod hovorkas » stř srp 12, 2020 11:53

Mezi výsledky hledání v Google se mi objevilo, že mrzina je snad zmíněna v článku "Jak se náš lid léčí" z roku 1913 od V. Hradeckého (Český lid, Vol. 22, No. 9/10 (15. července 1913), pp. 401-413, https://www.jstor.org/stable/42689058?seq=1 ) Objevuje se v Google "....onou huser39) trápí, toho mrzina drží etc........" Jestli je tam mrzina vysvětlena a jestli je to bráno jako nemoc, to nevím. Z toho fragmentu to vypadá skutečně na význam mrzutost.

Ještě jsem se podíval na tu odkazovanou stránku se záznamem a vdím, že ob jeden zápis je jako příčina úmrtí uvedena pouze Mrzina a to u 14 denního (?) mimina. Takže to bude asi něco jiného .....
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod hovorkas » stř srp 12, 2020 12:09

Tak jsem na http://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/ht ... 7-0413.htm našel znění delšího úseku textu z toho časopisu a ta mrzina se nevztahuje k tomu houserovi. Mrzina je uvedena ve výčtu zdravotních potíží, ale vysvětleno to není.
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod hovorkas » stř srp 12, 2020 19:46

V knize Naše příjmení od Dobravy Moldanové je u příjmení Mrzena uvedena mj. etymologie mrzena = hnis, bolest, mrzutost . Tak jestli to nemá souvislost, že by třeba hnisavá angína, když se to vyskytuje u více nemocných ve stejný čas a je to tedy zřejmě nakažlivé? Ale uznávám, je to z mé strany jen hádání.
hovorkas

Zpět na Otázky a odpovědi