MZA matriky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

MZA matriky

Příspěvekod radek41 » stř črc 29, 2020 15:35

Dobrý den,
mám jenom takový drobný dotaz, jestli někdo máte informace.
Moravský zemský archiv postupně doplňuje na svých stránkách i části z tzv. živých matrik, které už nepodléhají "utajení" a uveřejnit je lze.
Nevíte, jestli mají být zveřejněny postupně všechny tyto části matrik, nebo je to jenom "činnost náhodná"?
Tím tempem, jak to zveřejňují, se asi té matriky, která mne zajímá (číslo 4652,4681), asi brzy nedočkám ...
Protože těchto matrik odhaduji je asi celkem hodně...

Neláká mne chodit po archivech a matričních úřadech :-).

PS
Ptal jsem se před časem v MZA na zveřejnění skenovaných Pozemkových knih. Odpověděli mi něco v tom smyslu, že by je "rádi zveřejnili"....
Sčítání lidu je velice zajímavé (MZA za zveřejnění dík), ale dochovalo se (nebo bylo zveřejněno) poměrně málo vesnic...

Děkuji.
radek41

Oblast pátrání: okres Zlín (převážně), Kroměříž, Nový Jičín, Poprad, Holešov, Přerov
Rodokmen online: MyHeritage, ne online

Re: MZA matriky

Příspěvekod zburget » stř črc 29, 2020 16:57

Vezmu to popořadě:
matrik, které mají v MZA už uložené, ale nejsou ani částečně zveřejněné je podle mých informací 330. Poměrně zajímavě s tím pohnuli letos před koronavirovou krizí, co se tam děje teď, nemám tušení. Nicméně - zkuste se tam zeptat, případně požádat, jestli by mohli části vašich signatur zeskenovat přednostně. Za zeptání člověk nic nedá a za žádost taky ne. Uvidíte, co vám odpoví, pak nám to sem když tak napište, ať víme pro příště.

Pozemkové knihy - to je kapitola sama pro sebe. Roky v MZA tvrdí, že se skenují. Ale výsledkem téti několikaleté činnosti zatím není ani jediný zveřejněný sken. Doslova mě dorazili tím, že to pro ně skenují mormoni. Divím se, že s nimi ještě někdo spolupracuje. V listopadu mi psali, že proces skenování je cca ve 2/3 a v následujícím e-mailu jsem dostal tuto informaci (cituji):
vzhledem k tomu, že pozemkové knihy neskenujeme my (MZA), ale Family Search, nemůžeme se bohužel k jakýmkoli termínům zavazovat. Navíc se průběžne skenují pozemkové knihy nejen z centrály MZA, ale i ze všech okresních pracovišť.

Předpokládáme, že Family Search zveřejní naskenovaná data také na svých stránkách. Za jejich kvalitu, úplnost, ani termín zveřejnění ale MZA neručí.

Co se týče sčítacích operátů, mělo by to být všechno, co v MZA mají (co se dochovalo).
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: MZA matriky

Příspěvekod Radix » stř črc 29, 2020 18:42

To ještě nechají dělat mormony, po tom, co předvedli?
Jeden z desítek případů:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1918632

Podívejte se kolik má kniha folií a kolik má naskenovaných stran.
Radix

Zpět na Otázky a odpovědi