jaká farnost

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

jaká farnost

Příspěvekod EvaSmrcek » stř črc 01, 2020 20:54

Dobrý den
u záznamu
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=101 poslední záznam dole
je pod jménem křtěnce napsáno "od u frant 3.11 1895

domnívám se že je to datum sňatku rodičů ale nemohu ten sňatek v žádné farnosti najít, hledala jsem Brno - Zábrdovice, Nanebevzetí Panny Marie i v rodných Chrlicích, Kobelnici

Která by to mohla být farnost?

Případně mě vyveďte z omylu
Naposledy upravil EvaSmrcek dne čtv črc 02, 2020 13:08, celkově upraveno 2
EvaSmrcek

Oblast pátrání: Brno-Zábrdovice,Židenice,Juliánov, Blansko, Sebranice,Rozseč,Lačnov,Štěchov,Brťov, Litenčice,Borkovany, Slavkov, Křenovice,Prace, Chrlice

Re: jaká farnost

Příspěvekod zburget » stř črc 01, 2020 21:45

pokud je to ono, pak by to mohlo být oddáni u Františkánů.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř črc 01, 2020 22:10

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=86

Ono je to s tou farností dost složité.
Jedná se o faru sv. Máři Magdaleny, která ale byla později přejmenována na Neposkvrněné početí P. Marie. V podstatě v kostele sv. Máří Magdaleny farnost skončila a byla přenesena na Křenovou.
Viz zde:
http://actapublica.eu/userdata/okres_Brno-mesto.pdf
hledejte Máří Magdalena.

Fara jako taková , byla vybudována v kostele sv. Máři Magdaleny, farní úřad později přenesen na Křenovou především kvůli oblasti, kterou fara obsluhovala.
Zde kostel sv. Máří Magdaleny:
https://www.mari-magdalena.cz/

Kostel sv. Máří Magdaleny je součástí Františkánského kláštera.
Proto bývalo zvykem nazývat faru u Františkánů

Z
edit - já se nejprve držela Vámi uváděného data, protože blbě vidím... takže jsem nenašla....ale ono je opravdu dopsáno 3/11 95
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod EvaSmrcek » čtv črc 02, 2020 13:08

moc děkuji !
ani sem nedoufala že mi někdo hned najde ten záznam
ano když na to koukám podruhé je to číslo 11
EvaSmrcek

Oblast pátrání: Brno-Zábrdovice,Židenice,Juliánov, Blansko, Sebranice,Rozseč,Lačnov,Štěchov,Brťov, Litenčice,Borkovany, Slavkov, Křenovice,Prace, Chrlice

Příspěvekod Zora » čtv črc 02, 2020 13:34

EvaSmrcek píše:moc děkuji !
ani sem nedoufala že mi někdo hned najde ten záznam
ano když na to koukám podruhé je to číslo 11

Pomůžeme rádi tam, kde to jde a kde to umíme, o své znalosti se nezištně dělíme. Věřte, že všem pak udělá radost tazatele nad dohledaným zápisem nebo rozluštěným slovem. To je prvotní.

Jen fórum má svá pravidla, ta je třeba dodržovat (míněno Vaše předchozí příspěvky) a dobře míněné rady druhých nebrat jako útok proti své osobě.

Naučit se alespoň částečně číst, je základ genealogie. Bez toho to prostě nezvládnete. Vyhledávat jednotlivá písmena, porovnávat je již s přečteným, přepisovat to, co znáte z minulých, již přečtených zápisů. Postupně se učit výrazy, které se stále opakují, otec, syn, ženich, nevěsta, dítě, dcera manž ,nemanž... a to jak v němčině, tak i v latině.
Co je kurent, to musíte znát - viz heslo na wiki, němčinu sice umět nemusíte, ale je třeba naučit se používat slovník to i pro latinu.
Tento zápis je skvostný, určitě z něj získáte spoustu informací, které Vám mohou pomoci při luštění starších záznamů.
Držím palce. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod EvaSmrcek » čtv črc 02, 2020 13:51

já tomu rozumím a opravdu se snažím, v tomto případě jsem jen tápala jen do které farnosti se podívat abych nemusela procházet všechny brněnské farnosti, když jsem hledala františkány google mi nedal žádnou solidní informaci, za ten dokument k brněnským farnostem moc děkuji
věřte nebo ne ale spoustu záznamů již dokážu přečíst i podle písmen, i když možná ne kompletně každé slovo, ale zpětně se k nim vždy vracím a snažím se přečíst celý, přepisovat podle abecedy, u některých prostě chybí hodiny a hodiny zkušeností, ale věřím to časem půjde
EvaSmrcek

Příspěvekod Zora » čtv črc 02, 2020 14:57

Klidně si mmůžete dát přečíst záznam, který máte přepsaný pouze a jenom torzovitě, místo chybějících písmen nebo slov použijte otazníky. oceňujeme snahu, nikomu hlavy netrháme ani se nevysmíváme.
Upozorníme ale ty kolegy, kteří se se zápisem nijak netrápí a nenapíšou nic , někdy ani příjmení.

na farnost u františkánů narazíte tady:
zadat: historie brno františkáni "fara"
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A1% ... 5%AF_(Brno)

To není výtka, spíš návod, jak hledat.

Já tedy ty záměny v názvu této fary znám, můj dědeček se narodil ve Farnosti sv. Máří Magdaleny, ale křestní list mu vystavila fara Neposkvrněné početí Panny Marie na Křenové. Bylo to v počátcích mého bádání a absolutně jsem nechápala. Tak jsem si to musela dohledat. Myslím, že už jsem na fóru v tomhle někomu radila, především ti, co nejsou místní, mají s touhle záměnou pochopitelně problém.

Tak ještě jednou, hodně štěstí při toulkách po matrikách. Z
Zora

Příspěvekod zburget » čtv črc 02, 2020 19:08

EvaSmrcek píše:… spoustu záznamů již dokážu přečíst i podle písmen, i když možná ne kompletně každé slovo, ale zpětně se k nim vždy vracím a snažím se přečíst celý, přepisovat podle abecedy, u některých prostě chybí hodiny a hodiny zkušeností, ale věřím to časem půjde
Celkem zbytečně se s tím takhle trápíte. Pokud máte něco jen torzovitě, hoďte to sem do čtení a my vám to dotesáme (při troše štěstí) do dokonalosti. A vy si to pak můžete projít a podívat se, co a proč se vám nepodařilo.
A my taky uvidíme, co třeba čtete špatně a můžeme vás na to upozornit.
Jasně, můžete si na to na všechno přijít postupem času sama. Ale dá vám to podstatně víc práce a sebere podstatně víc času.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Zpět na Otázky a odpovědi