Archiv farnosti - Biskupství brněnské

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Archiv farnosti - Biskupství brněnské

Příspěvekod m.k.85 » pon kvě 18, 2020 9:52

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s archivy farních úřadů? Jaké poklady v nich lze předpokládat? Konkrétně mně jde o archiv farnosti Nemotice (Jižní Morava, okr. Vyškov). Vyhledal jsem si, že archivní materiály jsou uloženy v Archivu Biskupství brněnském.
Nemáte někdo zkušenost s bádáním v tomto nebo podobném archivu?
Asi záleží na každém fondu daného zdroje, co se dochovalo a co lépe, co je zpracováno, ale domnívám se, že bych z těchto zdrojů mohl ještě vytěžit nějaké cenné personálie mých předků, kteří se v této farnosti cca kolem r. 1785 začali vyskytovat (Snovídky, později v centru farnosti - Nemotice).
Podle fondu (viz odkaz) bych mohl obohatit rodinný příběh o nějaké nové informace - pamětní kniha, kniha biřmovanců, ohlášky atd.
Děkuji za rady.
https://archiv.biskupstvi.cz/inventar-fu-nemotice/
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Re: Archiv farnosti - Biskupství brněnské

Příspěvekod m.k.85 » ned kvě 24, 2020 13:40

Dobrý den, dovolím si toto téma, které je zatím bez odpovědi, posunout výše, aktualizovat.
Opravdu nikdo nemáte zkušenost s bádáním ve farním archivu? Napřed jsem myslel, že materiály z této fary jsou buďto ještě ve farnosti nebo na obecním úřadě někde v krabici a nebo bůhví kde. Možná to tak i v mnohých případech je, ale pak jsem našel přes badatelnu.eu tento odkaz (archiv dieceze Brno), kde je i farní úřad obce, co mě zajímá.
Bohužel archiv je v Rajhradě, což je oproti Brnu pro mě trošku z ruky.
Tak mě zajímalo, než bych archiv zkusil kontaktovat, jestli máte někdo už zkušenosti s podobným bádáním nebo alespoň s podobnými, archivními prameny, jaké jsou uvedeny v odkazu v předchozím příspěvku, dané farnosti.
PS. ještě jsem nezjišťoval, jestli vlastně veřejnost v tomto archivu může standardně bádat.
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Příspěvekod zburget » ned kvě 24, 2020 13:50

Pokud je to fond farnosti, můžou po vás chtít souhlas farnosti s tím, aby vám archiválie ukázali. Můžou chtít nějaký souhlas biskupství. Není to státní archív, takže se to tam může řídit jinými předpisy a zvyklostmi. Určitě bych se zeptal přímo v tom Rajhradě, jaké jsou podmínky.

Určitě ale bude mít farnost svůj fond i v MZA (i když taky bude uložený v některém SoKA, nemusí být přímo v Brně).
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod kimes » ned kvě 24, 2020 14:34

[quote="m.k.85"]Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s archivy farních úřadů? Jaké poklady v nich lze předpokládat? Konkrétně mně jde o archiv farnosti Nemotice (Jižní Morava, okr. Vyškov). Vyhledal jsem si, že archivní materiály jsou uloženy v Archivu Biskupství brněnském.
[i]Tak jak vám radí kolega burget, obraťte se přímo na archiv v Rajhradě - už na jejich webu najdete vše potřebné - viz
http://www.biskupstvi.cz/-diecezni-arch ... z-12731099
Po zběžném přečtení informací si myslím, že postup pro získání informací je obdobný jako u státních archivů
[/i]
kimes

Zpět na Otázky a odpovědi