VYŘEŠENO DISPENS 3 NEBO 4 STUPNĚ?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO DISPENS 3 NEBO 4 STUPNĚ?

Příspěvekod Marie Gyevath » stř kvě 13, 2020 11:53

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zkušenějších, protože jsem to úplně nepochopila. Na vývodu sňatek Rosalie Šalomoun(1894) +Václav Šrůtka (1892) byl dispens 3 nebo 4 stupně? Společní předkové by byly pod písmenem F (modře podbarveno).

https://megaupload.cz/V2Jhn/rodokmen_pro_mamku.pdf.html

děkuji
Naposledy upravil Marie Gyevath dne pát kvě 15, 2020 14:25, celkově upraveno 1
Marie Gyevath

Oblast pátrání: jižní morava (zatím)-Vacenovice, Kostelec, Moravany, poyději Slovensko, Maďarsko

Re: DISPENS 3 NEBO 4 STUPNĚ?

Příspěvekod zdespi » stř kvě 13, 2020 14:15

No u zápisu svatby v matrice se o dispensu nic nepíše. Má zkušenost je, že pokud byl dispens udělen tak to v zápisu bylo zmíněno.
Takže buď to tam oddávající nezapsal (dle zápisu se nejednalo o faráře ale o delegovaného) nebo dispens nutný nebyl - pak je nutno prověřit ty údajné sourozence "F". Kdo byly jejich rodiče. Opravdu to byl stejný pár?
zdespi

Příspěvekod Marie Gyevath » pát kvě 15, 2020 11:36

vím, že u snatku není záznam (žádost) o dispens. Pokud jsem pochopila správně, tak pokud to nikdo nerozporoval, nemuselo se žádat?
ale fyzicky tam příbuznost byla. Pod písmenem F jsou rodiče Rosalia roz Frareit a Sebastian Šalša.

https://megaupload.cz/9pgux/Sesit1.pdf.html

a mě zajímá, zda je to 3 nebo 4 stupen, ale asi 4. v tom se ještě trochu ztrácím, jak to počítat.
děkuji
Marie Gyevath

Oblast pátrání: jižní morava (zatím)-Vacenovice, Kostelec, Moravany, poyději Slovensko, Maďarsko

Příspěvekod Viola » pát kvě 15, 2020 13:35

Problematiku dispensu máte pěkně vysvětlenou třeba tady
viewtopic.php?f=14&t=7654

Jinak stačí do vyhledávacího okna vpravo nahoře napsat dispens a vyjedou vám příspěvky s tímto tématem.
Viola
Viola

Oblast pátrání: Jižní Čechy > Marčovice, Milíkovice; Plzeň; Jižní Morava > Čechy pod Kosířem; Severní Čechy > Železný Brod

Příspěvekod Zora » pát kvě 15, 2020 13:42

sorry, chtěla jsem se na to podívat, ale
Váš systém je pro mě nepřehledný... Ukládáte jinam, než jsme na fóru zvyklí, musím cosi kdesi stahovat, no budiž, ale zapisování žen příjmením po manželovi, tak to je na mě moc.
Třeba pomůže někdo jiný. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Marie Gyevath » pát kvě 15, 2020 14:09

omlouvám se, nechtělo mi to přílohu pdf vzít :(

je to tedy 4 stupen-vzali se děti vlastníků.

paní Zoro, jak to myslíte s těma příjmeníma?
mám tam mít jen jméno za svobodna tedy rozená? (bez -ová?)
popravdě jsem samouk ve vytváření rodokmenu a mám v tom chaos, nemám to uhlazené
ale ted bych chtěla udělat malý výstup pro svoji maminku (k 60 narozeninám).

vím, že asi otravuji, ale učím se za pochodu ;)
Marie Gyevath

Příspěvekod Zora » pát kvě 15, 2020 14:15

Bývá zvykem ženy zapisovat pod rodným příjmením, tedy Marie, rozená Nováková.
Koho si vzala, to je vidět ze svatby.
Jestli zapisujete příjmení ženy v "mužském " tvaru, nebo s koncovkou ová, to je jen na Vás, ale ne vždy ze ženského tvaru poznáte, jaké bylo příjmení v mužském tvaru.
Např. Marie Hanková - byl otec Hanke, nebo Hanka, nebo snad i Hanko?

Určitě Vás napadne ještě vhodnější příklad.
Podle příjmení ( rodného) pak sledujete osoby v této linii.

Přílohu jste měla vložit na úložiště, která jsou uvedena v pravidlech v sekci čtení.
---
Ještě postřeh, nezjišťujete dispens - to je prominutí nějaké překážky ke sňatku.
U svatby evidentně žádná udělená dispens není... nenastala totiž překážka z důvodu příbuzenectví.

Vy jste pouze narazila na fakt, že Vámi uvádění manželé byli v příbuzenské poměru. Příbuzenský poměr byl ale v takovém (vzdáleném) stupni, že nebyl překážkou pro sňatek, takže nikdo nemusel o dispens ani žádat ani ji udělovat.

Musela byste si přesně nastudovat, do kdy bylo příbuzenství 4. stupně prominutelnou překážkou ke sňatku - v průběhu věků se to měnilo. Já to z hlavy nevím...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Marie Gyevath » pát kvě 15, 2020 14:25

děkuji za radu,
Marie Gyevath

Zpět na Otázky a odpovědi