První osobní návštěva matriky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

První osobní návštěva matriky

Příspěvekod 732hledac » pon kvě 11, 2020 18:20

Dobrý den, mám začátečnický dotaz - mám v plánu navštívit obec, kde se narodil můj děda (nar. 1925) a jelikož matrika s jeho rokem narození je stále uložena na místní matrice a není v digitální podobě, tak chci tento záznam v matrice najít osobně.
Pokud jsem četl dobře, tak záznamy můžou být poskytnuty příbuzným, což jsem, ovšem jak se to musí prokázat? Bude stačit oddací list mých rodičů?
Předpokládám, že v záznamu budou data nar. jeho rodičů, na základě toho by mi mělo být ve stejné matrice umožněno se podívat i na ně, mám pravdu?

Děkuji všem za reakce

Přesunuto do sekce Otázky a odpovědi. Původní sekce Rady do začátku slouží pro poučení, ne na dotazy. Z
732hledac

Oblast pátrání: Bratislava, Stonava, Čelechovice

Re: První osobní návštěva matriky

Příspěvekod Zora » pon kvě 11, 2020 19:55

Racionálně - zavolejte (pošlete mejl) na matriku a u konkretní matrikářky zjistěte, co všechno chce předložit. Někdy je to jednoduché, jindy velmi složité, je dobré být předem připraven a mnohdy ani citace zákona nepomůže :-)
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod greghouse » pon kvě 11, 2020 20:34

Vždycky je lepší to prvně zkusit "po dobrém" :-) Já preferuju se zkusit prvně dohodnout e-mailem. Když mě ignorují, tak bych volal a když ani to nikam nevede, tak se to vyřídit osobně. S tím prokazováním je to jak říkala Zora, tedy každý pes jiná ves. Já to spojení prokazoval svým rodným listem a rodným listem rodičů a stačilo vždy poskytnout svépomocí vyrobené kopie dokumentů.

Připojím se ale k radě ze všech nejradovatějších: Zeptejte se dané matrikářky, jaký si představuje postup :-)
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Příspěvekod janpechacek » stř kvě 13, 2020 13:48

Při osobní návštěvě je to jednodušší, protože nežádáte o doslovný výpis, budete pouze nahlížet = fotit, opisovat. Stačí vám oddací list rodičů + OP, na dědovy rodiče už to potřeba není (při nahlížení). Pro vás asi není problém sehnat originál oddacího listu. Jinak je třeba úředně ověřená kopie, ale je fakt, že někdy nad tím přimhouří oko.

Ale pozor, pokud bylo dříve slušností se předem ohlásit (zvlášť na malých obcích mají matrikářky i další agendu a nemají tolik času se věnovat každému rodopisci), od loňského podzimu to může být nutnost. Protože právě rostoucí zájem o hledání vedl ke změně právní úpravy. Matrikářka vám už není povinna záznamy hledat, v její přítomnosti můžete hledat sám (za sazbu 200 Kč/hod), v takovém případě se s ní musíte domluvit dopředu.

Od té doby jsem na matrice nebyl, takže nevím, nakolik se to ujalo. Předpokládám, že ochotná zrovna nevytížená matrikářka, vám to klidně najde sama a vy jen zaplatíte vyšší polatek (došlo totiž i ke zvýšení poplatku na 50 Kč za záznam). Naopak všude kde mají hodně práce to rádi využijí. Tak jako tak doporučuji ohlásit se před návštěvou. Většinou stačí email, když nepřichází odpověď, zavolám.

Tím jak začlo docházet na matriky více lidí, tak to matrikářky více řeší a zákon i pozdější předpisy znají dobře. Dříve, zvlášť krátce po novelizacích, se člověk setkal s tím, že si to každá vykládala trochu jinak. Občas se ještě vyskytnou světlé výjimky, jako že vám matrikářka pošle sama kopii do mailu "mimo protokol", ale to se vám může poštěstit také jen v případě předchozí domluvy.
Jan Pecháček
ilustrované rodokmeny
http://odkudjsme.cz/
https://www.facebook.com/odkudjsme
janpechacek

Zpět na Otázky a odpovědi