trojpolní hospodářství na horách

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

trojpolní hospodářství na horách

Příspěvekod Maverick » čtv dub 30, 2020 18:03

Prosím, prosím, může mi někdo objasnit tuto nejasnost? Tu se píše, že na „horách“ (myšlena i vrchovina) se kvůli vymrzání neselo mnoho ozimého žita a převažovalo žito jarní, onde se píše, že na horách pěstovali mnoho lnu. Tu se píše, že velkou část stravy tvořily ječné kroupy, onde je zmíněn velký výsevek ovsa. To by kdysi téměř musel být na „horách“ trojpolní systém: jař – jař – úhor, ne? :) Děkuji předem!
Maverick

Re: trojpolní hospodářství na horách

Příspěvekod m.k.85 » pát kvě 01, 2020 8:52

Podle mě je ta otázka příliš stručná. Trošku vytržená z kontextu.
Nechcete ji trochu rozvést. Např. o jakou se jedná lokalitu, dobu atd. Aby více byly jasné souvislosti otázky i odpovědi a věřím, že někdo odpoví.
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Příspěvekod Maverick » pát kvě 01, 2020 18:54

V různých knihách jsem četl, že například na Českomoravské vrchovině se např. v 18. století (tedy v dobách trojpolního hospodaření) nepěstovalo (kvůli jeho vymrzání) mnoho ozimého žita (pšenice samozřejmě žádná, tedy celkově ozimých plodin minimum), zatímco se pěstovalo hodně (zjara vysévaného) ovsa, ječmene, lnu a jarého žita. A tak si neumím představit, jak se tam mohly na poli střídat jař - ozim - úhor (tedy jeden rok na jaře seté plodiny, druhý rok před zimou seté plodiny, třetí rok se neselo nic), jak je všude popisován trojpolní systém. Co by na tu "ozimou" třetinu rolí seli?
Maverick

Příspěvekod Maverick » sob kvě 02, 2020 17:05

Děkuji za Váš názor i doporučení literatury.
Maverick

Zpět na Otázky a odpovědi