Kde hledat sirotka Jablonec n N.nebo Šumperk

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Kde hledat sirotka Jablonec n N.nebo Šumperk

Příspěvekod bohuslavva » ned dub 12, 2020 21:47

Dobrý den,
moje babička Rosa Pörner se narodila 26.5.1895 jako nemanželská vdově Emmě Pörner roz. Blaschek v Desné (u Jablonce nad Nisou). Emma Pörner měla již dceru Elisabeth Pörner *3.8.1891. Dne 7.4.1897 se vdova znovu vdala za Johanna Hafrana (*17.3.1865 v Hor. Olešné u Šumperku) a Rosa osvojením přijala příjmení Hafranová. Johann H. si do tohoto manželství přivedl syna Hugo H. (*27.4.1891). Johann H. ale 16.4.1897 zemřel. Emma Hafran tak zůstala se třemi dětmi sama, avšak 8.8.1899 zemřela také. A o osiřelé Rose nevím, zda zůstala v Desné, nebo byla předána do místa narození svého otčíma Johanna Hafrana někam k Šumperku (což snad bylo v té době obvyklé). O jejím nevlastním bratrovi Hugovi jsem ze sčítacího operátu r.1900 Vikýřovic u Šumperku zjistil, že žil u svého dědy Eduarda Hafrana (otce Johanna). Že babička Rosa asi nezůstala v Desné by mohlo napovídat to, že v r. 1915 se s mým dědou seznámila v Šumperku.
A já nevím v jakých materiálech mám pátrat po dalším osudu Rosy Hafran. Snad existují nějaké seznamy sirotků, nejsou-li digitalizované, rád se za nimi vypravím. Potřeboval bych však vědět kam?
Za případnou radu děkuji.
Bohuslav
Přílohy
CZEC0004D_7019_M_00231_z.jpg
Naposledy upravil bohuslavva dne čtv dub 16, 2020 17:37, celkově upraveno 1
bohuslavva

Oblast pátrání: Východní Čechy, Severní Morava

Re: Kde hledat sirotka Jablonec n N.nebo Šumperk

Příspěvekod Zora » stř dub 15, 2020 6:06

Určitě by pomohlo přidat odkazy.
Není zcela jasné, které děti byly manželské, které nemanželské, případně, zda ty původně nemanželské byly manželem legitimizovány. Píšete o osvojení, jste si ale jist, že se opravdu jednalo o osvojení? Nešlo o legitimizaci?

Roli by měla hrát domovská příslušnost.
Nemanželské děti ji dostávaly po matce (resp. po otci matky, )
Na péči o sirotky se všeobecně starala domovská obec. Zda to tak bylo i u Vás, top samozřejmě nevím. Nejprve se hledaly možnosti v širší rodině.
Úředně, pokud nebyla Rosa legitimizována, neměli pozdější manžel matky ani jeho rodina k této manželčině dceři žádné povinnosti.

Vložte odkazy, to pomůže asi nejvíce. Možná i svatba by mohla objasnit, kde Roza bydlela v době sňatku, jaké měla uvedeno povolání a pod.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod bohuslavva » čtv dub 16, 2020 17:34

Dobrý den, děkuji za odpověď.
V prvé řadě se omlouvám za to,že Rosa nebyla osvojena, ale byla legitimizovína při sňatku J. Hafrana s Emmou Pörner. http://vademecum.soalitomerice.cz/vadem ... =22#scan22 Je to zpětně uvedeno v odkazu poznámkou u jejího narození: http://vademecum.soalitomerice.cz/vadem ... =17#scan17. Dále jako úpravu vkládám kopii záznamu z jejího sňatku s E. Vaško 16. 11. 1916. A zde je chybně o jeden den posunuto datum jejího narození, což se opakuje ve všech dalších dokumentech o narození dalších dětí v tomto manželství, stejně jako to, že se narodila s příjmením Hafran. V tomto záznamu se nezmiňuje její povolání, jen bydliště. Bydlela v Bystřeci u své tchyně, protože už od února 1916 měli s dědou dceru Emmu. Z archivu v Jablonci mě informovali o Elisabeth P. o přidělení k poručníkovi v Desné a Huga H. jsem nasěl, jak už jsem psal u jeho dědy Eduarda. Takže pátrám pouze po osudu Rosy Hafran. Snad uvedené pomůže se v tom posunout. Děkuji
Bohuslav
bohuslavva

Příspěvekod Zora » čtv dub 16, 2020 17:54

Dále jako úpravu vkládám kopii záznamu z jejího sňatku s E. Vaško 16. 11. 1916.

Asi jste to nevložil, nebo to nevidím.

Dost zásadní otázka je, jakou měl otec matky Emmy ( asi Anton Blaschek) domovskou příslušnost.
Manželka získávala domovskou obec sňatkem po manželovi, stejně jako děti vzešlé z tohoto manželství.
Nemanželské děti měly stejnou domovskou příslušnost jako jejich matka za svobodna a to i tehdy, když se pak matka následně provdala.
Domovská obec měla vůči svým domovským příslušníkům povinnosti, a to i tehdy, pokud třeba bylo dítě dáno do pěstounské péče nebo někam do sirotčince.
Většinou šlo ale "jen" pouze o příspěvek na výchovu dítěte. Málo časté jsou případy, kdy bylo dítě svěřeno obci, pak ale stejně dítě skončilo u někoho, kam domovská obec přispívala.
Důležitý je také poručník, který musel být dítěti přidělen.

Podle domovské příslušnosti byste pak mohl zkusit znovu oslovit příslušný okresní (oblastní) archiv, zda se nedochovaly nějaké fondy o osiřelých dětech.
Ke každému dítěti svěřenému do pěstounské péče byly vypracovávany zprávy (nic moc), jen jak se pěstouni chovají, někdy se vyjadřoval farář, starosta, méně často lékař. Musela být vedena evidence vydaných financí. Případně dítě mohlo být svěřeno do péče příbuzných, pokud souhlasili, ale i ti měli povinnost informovat úřady.
Měla matka Emma nějaké sourozence? Nemohlo by být dítě umístěno u nich? To bývalo asi nejčastějším řešením.
Možná jsem přehlédla osud Elisabety, u ní by mohlo - mělo být něco podobného. Nevím, zda byla legitimizována, ale domovskou příslušnost měla také po matce.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod bohuslavva » pát dub 17, 2020 10:23

Dobrý den,
ke kopii záznamu ze sňatku E. Vaško 16. 11. 1916: je umístěna úplně nahoře v mém prvním dotazu (v rychlé odpovědi jsem nenašel možnost vložit přílohu, tak jsem to udělal úpravou).
Otec matky Emmy Anton Blaschek byl z Mariánské hory. Ještě se podívám po sourozencích Emmy, to mě nenapadlo.
V archivu v Jablonci mě informovali o Elisabeth P., že dle sirotčích listů ji byl přidělen opatrovník Gustav Seidel z Desné. O Rose v těchto listech zmínka není.
Teoreticky by taky bylo možné, že se 4- letého sirotka mohl ujmout její biologický otec, (pokud se v něm hnulo svědomí) jenž asi bydlel v blízkosti, jeho jméno však není známo.
Jinak jsem ještě zaslal dotaz na informaci o sirotcích do archivu v Šuperku, je to pár dnů, zatím neodpověděli.
Bohuslav
bohuslavva

Příspěvekod Zora » pát dub 17, 2020 10:45

Na biologické otce a jejich svědomí moc nevěřte, dotyčný třeba ani nemusel o dítěti vědět.
Pátrejte po rodokmenu domu č. 174 v Bystrici, (viz zápis ze svatby, který jsem poprvé přehlédla, sorry - ) kdo tam bydlel, která rodina, od kdy. Bohužel to může být nějaká adresa společného ubytování... ale je to možnost.
Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi