Dobrý den,
moje babička Rosa Pörner se narodila 26.5.1895 jako nemanželská vdově Emmě Pörner roz. Blaschek v Desné (u Jablonce nad Nisou). Emma Pörner měla již dceru Elisabeth Pörner *3.8.1891. Dne 7.4.1897 se vdova znovu vdala za Johanna Hafrana (*17.3.1865 v Hor. Olešné u Šumperku) a Rosa osvojením přijala příjmení Hafranová. Johann H. si do tohoto manželství přivedl syna Hugo H. (*27.4.1891). Johann H. ale 16.4.1897 zemřel. Emma Hafran tak zůstala se třemi dětmi sama, avšak 8.8.1899 zemřela také. A o osiřelé Rose nevím, zda zůstala v Desné, nebo byla předána do místa narození svého otčíma Johanna Hafrana někam k Šumperku (což snad bylo v té době obvyklé). O jejím nevlastním bratrovi Hugovi jsem ze sčítacího operátu r.1900 Vikýřovic u Šumperku zjistil, že žil u svého dědy Eduarda Hafrana (otce Johanna). Že babička Rosa asi nezůstala v Desné by mohlo napovídat to, že v r. 1915 se s mým dědou seznámila v Šumperku.
A já nevím v jakých materiálech mám pátrat po dalším osudu Rosy Hafran. Snad existují nějaké seznamy sirotků, nejsou-li digitalizované, rád se za nimi vypravím. Potřeboval bych však vědět kam?
Za případnou radu děkuji.
Bohuslav