Přepočet duté míry na plošnou

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Přepočet duté míry na plošnou

Příspěvekod greghouse » úte bře 24, 2020 1:13

Na základě obnoveného zápisu z nové pozemkové knihy z roku 1728, který jsme řešili v tomto tématu, kde byly uvedeny jak výměry polí (resp. rolí) a také luk mě napadlo, že bych to mohl přepočítat na lány, abych zjistil "kolika-láník" ten sedlák vlastně byl. Přijde mi lepší mu dát nálepku "půlláník", než "sedlák", protože mi to příjde více specifické.

Jenže uvedené míry jsou duté podle množství osiva a ne plošné. Web genea-moravica.eu říká, že
lán = 32,5–100 korců výsevu = přibližně 360,448 m2. Měl obvykle mezi 60–64 korci (strychy). měření půdy se počítalo na strychy či korce, podle množství vysetého obilí.
To by při uvedeném součtu polností ve výše uvedené pozemkové knize - tedy cca něco přes 29 korců (strychů) dělalo přibližně půl lánu.

Mě ale napadl jeden o dost bizarnější způsob jak to spočítat. Ve gruntovnici jsou jednotlivá pole vypsána podle názvu lokace i s rozměry, a tak jsem našel, kde se to pole ze zápisu nacházelo na indikační skice stabilního katastru [online], kde to vlastní jeden z pozdějších držitelů gruntu a 3 generace níže potomek původního sedláka a shodou okolností se ta oblast snad jako jediná dala na mapě stejně pojmenovaná zpozorovat, a identifikovaný pozemek pak našel na mapě současného katastru nemovitostí, kde je uvedena taktéž výměra (pozemek vypadá prakticky stejný). Tu když výše citovaným převodem 1 lán = cca 18 ha převedu na lány, tak mi vyšlo 0,96 lánu.

Čili to znamená, že dle té citace výše 2x méně hustě osévali nebo ten druhý způsob výpočtu je totálně mimo?
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Re: Přepočet duté míry na plošnou

Příspěvekod zburget » úte bře 24, 2020 9:51

Já osobně bych skončil hned na začátku citace: lán = 32,5–100 korců výsevu
To je tak obrovský rozptyl, že se z toho nedá absolutně nic vyčíst. Chybí u toho hlavně informace, kde to bylo 32 a kde 100 korců. A vůbec, proč někde osévali 3× hustěj, než jinde. Místní zvyk? Úrodnost (kvalita) půdy?
No a i s tím lánem ~ 18 ha bych byl opatrný. Viz např. https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1n_(jednotka) Taky se pohybujete v rozmezí cca 7,5 - 28 ha. Takže důležité by pro vás bylo zjistit, jak velký byl lán v dané době a daném místě a kolik korců v dané době a daném místě byl lán.

Bojím se, že takové přepočty nebudou vůbec jednoduché. Dnes jsme zvyklí na to, že všechno se dá změřit/zvážit naprosto přesně. Jednotky máme nastavené tak, že všechny spolu pasujou dohromady. tehdy to tak ale vůbec nebylo. V podstatě bylo jedno, jesli má jeden sedlák 18 ha a druhý 20 ha. Podstatné bylo, kolik mají odvést "daní" a kolik mají odedřít roboty.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod zburget » úte bře 24, 2020 9:56

Ještě dodatek - pokud jste schopný podle popisu přesně identifikovat pozemek, o kterém se v gruntovnici jedná, tak jeho výměru dnes zjistíte zcela přesně.

Označení čtvrtláník, pololáník, láník - to bylo podstatné v podstatě jen proto, aby bylo jasné společenské postavení toho člověka. Z pohledu odvodů vrchnosti to bylo asi celkem jedno, protože každý měl nařízenou výši odvodů nejen podle výmery, ale i polde kvality pozemků. Těžko mohli chtít po někom, kdo měl pole v kamenitém kopci stejné odvody, jako po někom, kdo ho měl pod tím kopcem blízko potoka. A přitom oba mohli být třeba pololáníci.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » úte bře 24, 2020 10:17

Existovala dvě hlavní kritéria pro určení daňového zatížení - velikost usedlosti a kvalita (kategorie) půdy, kterou daný usedlý obdělával. Oboje dohromady dávalo tzv. berní lán. V případě půdy první kategorie (půda, do které se seje pšenice) to bylo 100 měřic osevu, druhé kategorie (půda, do které se seje oves) to bylo 125 měřic, v případě půdy třetí kategorie (půda, do které se seje žito) to bylo 150 měřic.

Dále v rejstříku lze najít údaje týkající se množství osévané půdy. Jedná se o údaj, na kolik kusů orné půdy sedlák seje, tj. na kolika místech má pole. Osev se uvádí ve starých rakouských plošných mírách – Metz a Achtel, tedy měřice, která činila 0,19 hektaru, a achtl, který se odvozoval od měřice – už z jeho názvu vyplývá, že se jednalo o jednu osminu měřice.
https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1no ... %99%C3%ADk
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod radek41 » úte bře 24, 2020 16:40

Možná záleželo i na tom, jak příslušnou vizitační komisi ten který sedlák pohostil :D .
Podle toho potom platil daně...
radek41

Oblast pátrání: okres Zlín (převážně), Kroměříž, Nový Jičín, Poprad, Holešov, Přerov
Rodokmen online: MyHeritage, ne online

Příspěvekod Zora » úte bře 24, 2020 16:44

radek41 píše:Možná záleželo i na tom, jak příslušnou vizitační komisi ten který sedlák pohostil :D .
Podle toho potom platil daně...

....jen ale tu plochu polí měl pořád stejnou :-)
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod greghouse » úte bře 24, 2020 17:33

Mě hlavně zajímalo, jak legitimní postup je, podle skutečné současné přesné výměry a duté míry uvedené v gruntovnici možné s přiměřenou tolerancí odhadnout velikost pozemku v lánech, potažmo m2. Protože ostatní pole jsem nebyl schopný určit. Názvy ostatních míst na mapě uvedeny nejsou.
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Zpět na Otázky a odpovědi