Jenže uvedené míry jsou duté podle množství osiva a ne plošné. Web genea-moravica.eu říká, že
To by při uvedeném součtu polností ve výše uvedené pozemkové knize - tedy cca něco přes 29 korců (strychů) dělalo přibližně půl lánu.lán = 32,5–100 korců výsevu = přibližně 360,448 m2. Měl obvykle mezi 60–64 korci (strychy). měření půdy se počítalo na strychy či korce, podle množství vysetého obilí.
Mě ale napadl jeden o dost bizarnější způsob jak to spočítat. Ve gruntovnici jsou jednotlivá pole vypsána podle názvu lokace i s rozměry, a tak jsem našel, kde se to pole ze zápisu nacházelo na indikační skice stabilního katastru [online], kde to vlastní jeden z pozdějších držitelů gruntu a 3 generace níže potomek původního sedláka a shodou okolností se ta oblast snad jako jediná dala na mapě stejně pojmenovaná zpozorovat, a identifikovaný pozemek pak našel na mapě současného katastru nemovitostí, kde je uvedena taktéž výměra (pozemek vypadá prakticky stejný). Tu když výše citovaným převodem 1 lán = cca 18 ha převedu na lány, tak mi vyšlo 0,96 lánu.
Čili to znamená, že dle té citace výše 2x méně hustě osévali nebo ten druhý způsob výpočtu je totálně mimo?