Zdrobnění příjmení

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zdrobnění příjmení

Příspěvekod layosh1 » stř kvě 02, 2012 8:32

Pátrám v oblasti Horních Uher - dnešní Slovensko (okres Senica, Skalica):-) a setkal jsem se tam se "zdrobněním příjmení" na začátku 19.století - setkali jste se někdo s tím také?
U svatby je dotyčný psán jako Martin Pivák(mimochodem velice časté příjmení v té obci) a bere si jistou Evu Zachovalovou. V domě, kde proběhla svatba se pak postupně rodí těmto dvěma děti. Jen u posledních tří už není otec uváděn jako Pivák ale Piváček. Do té doby se tam žádný Piváček ani v okolí nevyskytoval. Jeho děti pak (všechny co přežili) jsou u svatby uváděny s příjmením Piváček.
Podobně jsem tam zaznamenal další změnu příjmení Němec => Němeček a Polák => Poláček.
Setkali jste se s tím někdy? Vedla k tomu tehdejší obyvatele vesnice potřeba rozlišit více nositelů stejného příjmení, nebo jak si to můžu vysvětlovat?
layosh1

Oblast pátrání: okresy Znojmo, Třebíč, Jihlava a západní Slovensko - okolí Senice a Skalice

Re: Zdrobnění příjmení

Příspěvekod duros » stř kvě 02, 2012 9:56

V 19. storoci uz skor neobvykle. V mojom pripade sa tak stalo v 18., resp. na prelome 18. a 19. stor., kedy priezvisko bolo este neobvykle, navyse znelo cesky, tak mam pocit, ze ho pan farar poslovencil a tak sa stalo, ze pri niektorych osobach v matrike co sa mojej rodiny, tyka nebolo uvedene Snopek, ale Snopček:-) Ale vo Vasom pripade to nie je ono.
duros

Re: Zdrobnění příjmení

Příspěvekod layosh1 » stř kvě 02, 2012 13:04

Příjde mi to taky pozdě, ale je to asi spíš ten přelom 18. a 19. století - svatba proběhla v roce 1798 a "přejmenování" proběhlo někdy kolem 1812, kdy jsem to poprvé zaregistroval v zápisu svědků u svatby...
Třeba se to opravdu stávalo:-)
layosh1

Oblast pátrání: okresy Znojmo, Třebíč, Jihlava a západní Slovensko - okolí Senice a Skalice

Zpět na Otázky a odpovědi