chybějící záznamy do roku 1920

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

chybějící záznamy do roku 1920

Příspěvekod martinadreher » ned lis 08, 2015 19:52

Prosím o radu.Rozhodla jsem se sestavit si rodokmen a alespon trochu se přiblížit svým předkům.Bohužel ze strany matky mám informace pouze o jménech jejích rodičů-tedy mé babičky a dědy,nikdy jsem je ale nepoznala. Tam si myslím to bude asi dost těžké a pokud nepomůže bratr-v což moc nedoufám,protože nebude vědět o moc více jako já,tak asi budou muset nastoupit lidé co se tomu věnují. Ale ze strany otce vím datumy narození mé babičky a dědy ale jsou narozeni v roce 1919 a 1917 a v danné matriční knize jsem bohužel nenašla ani jednoho-končí to rokem 1895. Navíc místo narození vím zatím jen babiččino.Tak a kde ted hledat,prosím???? Kde najdu datumy do roku 1920? děkuji mockrát
Naposledy upravil martinadreher dne ned lis 08, 2015 21:37, celkově upraveno 2
martinadreher

Oblast pátrání: Brno
Dolní Kounice

Re: chybějící záznamy do roku 1920

Příspěvekod martinadreher » ned lis 08, 2015 20:59

děkuji moc,teprve jsem se zaregistrovala,takže nevím nic :)
martinadreher

Dolní Kounice

Příspěvekod ozana » ned lis 08, 2015 21:19

Je potřeba zjistit, kde se narodili a zajít na místní matriku.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod martinadreher » ned lis 08, 2015 21:34

ozana píše:Je potřeba zjistit, kde se narodili a zajít na místní matriku.

to už mě taky napadlo,ale bohužel si můj tatka nemůže vzpomenout kde se jeho otec narodil.Myslíte,že tato informace bude v úmrtním listě? děkuji
martinadreher

Dolní Kounice

Příspěvekod ozana » ned lis 08, 2015 21:55

Tak musíte začít zápisem o narození otce.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon lis 09, 2015 8:21

Kde se narodil otec Vašeho otce by mohlo být v rodném listě Vašeho otce.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Kasr » pon lis 09, 2015 11:28

Zkuste si přečíst tento návod a snad přijdete na to jak začít: http://rodopisna-revue-online.tode.cz/c ... ry/bek.pdf
Stačí začít na papíře vývod od Vaší osoby a pak se rozhodnout jaký program použít na evidenci. V každém případě najít
všechny rodné listy, oddací listy, úmrtní listy, svatební oznámení, parte atd. které se Vám podaří najít. Návod je z roku
1941 a tak matriky nejsou na farách, ale na webu nebo na matričních úřadech.
Kasr

Příspěvekod martinadreher » úte lis 10, 2015 10:57

Kasr píše:Zkuste si přečíst tento návod a snad přijdete na to jak začít: http://rodopisna-revue-online.tode.cz/c ... ry/bek.pdf
Stačí začít na papíře vývod od Vaší osoby a pak se rozhodnout jaký program použít na evidenci. V každém případě najít
všechny rodné listy, oddací listy, úmrtní listy, svatební oznámení, parte atd. které se Vám podaří najít. Návod je z roku
1941 a tak matriky nejsou na farách, ale na webu nebo na matričních úřadech.

Děkuji moc za rady..problém je že se k ničemu takovému v rodině nedostanu...mám jen otce...ten ale ví houbelec,už druhý den hledá R.L :D ale našel umrtní list babičky-jeho maminky. Víc nemá. Ale z jeho RL zjistím aspon kde se narodil dědeček a budu pokračovat...tam si myslím až takový problém nebude. Ale ze strany matky neznám nikoho,nikdy jsem je neviděla,nikdy nechtěla o své rodině mluvit,vždy jen mlžila,nebo mě odbyla že se o tom bavit nebude!!! z té strany nevím naprosto nic,pouze to co jsem vyčetla ve svém RL a to jsou jen jména matčiných rodičů-bohužel bez datumu narození a místa. Takže tam jsem v pasti,nevím kde začít.Leda zkusit na matrice vyprosit duplikát matčinýho RL,ale to nevím jestli mi ho dají-matka žije ale nestýkáme se. :?
martinadreher

Dolní Kounice

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte lis 10, 2015 11:01

Ano, duplikát matčina RL je ta správná cesta. Respektive ne duplikát (dnes už v RL nejsou skoro žádné informace), ale doslovný opis/výpis z matriky.
A ještě lepší by byl oddací list, pokud se Vaši rodiče vzali.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod martinadreher » úte lis 10, 2015 11:25

Kájo,děkuji...jo jo vzali ale záhy se zase rozvedli...otec takové dokumenty neschovává a stejně je to přes 40 let co se rozvedli....no a matka-jak jsem psala-mrtvý bod. Takže skočím na matriku a řeknu že chci opis z matriky co se informací mojí matky týče?..ted jen doufat ,že se narodila v Brně a ne někde jinde..to by mě asi brněnská matrika moc nepomohla kdyby se třeba narodila v Blansku,že? Děkuji za info...vím že se ptám asi na základní (pro někoho) prkotiny,ale já jsem fakticky lajk a nikoho v okolí nemám,kdo to zjištoval,že by mě poradil :)
martinadreher

Dolní Kounice

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte lis 10, 2015 11:32

Jasně. V Brně mají jenom Brno .-)
Nejjistější by bylo vidět zápis sňatku v matrice- tam byste se měla dozvědět, kde se matka narodila. Otec si jistě pamatuje, kde a kdy (bez znalosti data to bude potíž) byla svatba, tam v té matrice to bude. Vemte si sebou svůj rodný list, abyste prokázala, že jste příbuzná- jinak Vám to neukáží- není to dost "staré".
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod martinadreher » úte lis 10, 2015 11:37

Prima..zkusím vše co půjde...za 14 dní má otec dojet na návštěvu-nebydlíme ve stejným městě,tak bude muset zapojit mozkovnu a vzpomínat a vzpomínat...nooo ten mi pěkně poděkuje po nedělním obědě až si bude oživovat svatbu století :D
martinadreher

Dolní Kounice

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte lis 10, 2015 11:43

:-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Zpět na Otázky a odpovědi