Když Čechy svíral hladomor: Neúroda v 18. století

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

Když Čechy svíral hladomor: Neúroda v 18. století

Příspěvekod Zora » pon zář 27, 2021 9:55

Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 29131
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Když Čechy svíral hladomor: Neúroda v 18. století

Příspěvekod zeter » pon zář 27, 2021 10:36

ty "slupky ze žaludů" bude asi renonc - spíš se z nich (oloupaných) po vyluhování tříslovin mlela náhražková mouka
zeter
 
Příspěvky: 3299
Registrován: čtv zář 01, 2016 6:54

Re: Když Čechy svíral hladomor: Neúroda v 18. století

Příspěvekod Zora » pon zář 27, 2021 11:15

Chce to asi vyzkoušet....

Žaludová mouka je, jak již z jejího názvu vyplývá, skutečně moukou vyrobenou z drcených žaludů. Když nebylo za války co jíst, tak lidé sbírali žaludy, pražili je, loupali a poté z nich mleli jemnou mouku. Její nutriční hodnota je mnohem vyšší, než u klasické bílé mouky, proto byla významným zdrojem energie a síly.
https://recepty.bydleniprokazdeho.cz/zaludova-mouka.php

.........................

Můžete to zkusit i doma, ale pozor na syrové žaludy!
Syrové žaludy určitě nejezte, jsou hořké, obsahují třísloviny, které by způsobily lidskému organismu zažívací problémy. Žaludy sesbírejte, oloupejte a namočte do studené vody na 4 dny a vodu pravidelně vyměňujte. Tak se z nich třísloviny vyplaví. Potom žaludy krátce povaříme, rozemeleme na masovém strojku a směs vysušíme. Potom ji pomeleme nebo rozmixujeme na jemnou moučku. Takto vyrobená mouka (tedy bez pražení) chutná jako sladké mandle.
https://prima-receptar.cz/zaludova-mouka/
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 29131
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Když Čechy svíral hladomor: Neúroda v 18. století

Příspěvekod zeter » pon zář 27, 2021 12:04

Mně šlo jen o ty slupky, to nedává smysl, ta oloupaná jádra na mouku samozřejmě jo.
Z vlastní zkušenosti doporučuju zralé bukvice - spousta je jich prázdná, ale to se pozná pohmatem; docela dobře se loupou z toho tvrdého vnějšího obalu a za syrova chutnají jako oříšky (na wikipedii ovšem doporučují opatrnost, protože obsah taninů kolísá a ne všichni je snášejí - mně nic nebylo, ale taky jsem je teda nikdy nejedl na kila. Ovšem taková směs nezralých, ještě měkkých a od hořké vnitřní slupky oloupaných jader vlašských ořechů a podobně oloupaných bukvic naložených v medu, to je něco...
zeter
 
Příspěvky: 3299
Registrován: čtv zář 01, 2016 6:54

Re: Když Čechy svíral hladomor: Neúroda v 18. století

Příspěvekod Zora » pon zář 27, 2021 12:18

Přijeď si nasbírat - na zahradě padají vlašské ořechy.

Recepty jsem dávala proto, že se poměrně hodně liší...
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 29131
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části


Zpět na Povídání volně na genealogické téma

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků