už v druhé polovině 17. století předci hodně putovali. (nemám teď na mysli exulanty, evangelíky)
Po třicetileté válce bylo hodně pustých chalup, jeden syn zdědil hospodářství po otci, další se vydali zkusit štěstí.¨Ti, co v chudší oblasti žili velmi dobře, odcházeli zkusit štěstí do města, kde si zakoupili domek...
Nehledali jen v blízkosti původního obydlí, ale i na vzdálenost hodně přes 100 km.
Zajímavé byly obce, kde vrchnost potřebovala obsadit pusté domy či najít potřebné řemeslníky, takže nově příchozím udělalovala nějaké výsady - osvobození od daní, nebo zdrama (levně) dříví z panských lesů na obnovu stavení. ....
(Nejvíce prapředků přišlo třeba do Ivančic v období 1670-1790), pak se drželi půdy.
Další předkové chodili s řemeslem na vandr - otec nejbohatší měšťan, syn na vandru přes půl Moravy a tam se usídlil.
Další předek - přišel do Ivančic, syn se oženil asi 30 km odsud, vnuk zase 30 km jiným směrem (asi 20 km od Ivančic a protože rozrody nedělám, dali jsme to dohromady s jedním členem fóra. Jeho odstěhovaní předci měnili ještě párkrát lokalitu, skončili ve 20. st. v Brně, ti mí v Ivančicích.
Pozor na nemanželské děti, často bývají v matrikách v jiném místě a často svobodné matky rodily o vesnici dál u příbuzných....
No a nemanželský syn je v další generaci opět nositelem rodového jména. Pomůže hledat v obcích stejného panství (/ utíkat se nesmělo, padaly tresty, ale pokud šlo o dobrého hospodáře, řemeslníka, nová vrchnost se starou většinou domluvila.
Také přesuny na jiný statek stejného majitele - třeba čeledíni, nebo spec. povolání, např. voláci, šafáři a pod.
Z.
Nezbývá než pátrat a dát si znovu ta kolečka.
¨
Teď zrovna se hrabu v matrikách Přibic, hledám příjmení Šťastný. farnosti se měnily, nositelé příjmení se asi stěhovali po okolních vesnicích - mám děti, nemám otce, mám otce, nemám děti. je to běh na dlouhou trať. Než najdu děti, zemře mně manželka, (tedy ne mě, ale předkovi), no aspoň se "naučím" další matriky. A až skončím pojedu ještě asi jednou

Z