Pět Navrátilů za tři Vopršálky - ochrana dat

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

Re: Pět Navrátilů za tři Vopršálky - ochrana dat

Příspěvekod Lenkae » úte úno 26, 2013 20:24

ozana píše:
Lenkae píše:Na MH jsou ale fakt i s 30 000 lidmi :D

I více, znám jeden web s téměř 55 tisíci, s tím, že jeho autor jich má doma v off-line verzi přes 63 tisíc osob. Taky to má strašně do šířky a poměrně málo (cca 1770) do minulosti. Prý práce po nocích za 13let.

Tak to je borec, já tomu věřím, i když nechápu, jak to dělá.Stále si ale myslím, že je poznat rozdíl mezi zapáleným genealogem a sběračem cizích lidí bez jakéhokoliv pokrevního svazku, třeba jen sňatkem spřízněných(bratranec Pepa si vzal Boženu a její teta má obsáhlý rodokmen, tak si ho opíšem a ejhle, už se nám to plní)

Už jsem tu víckrát popsala, jak jsem to myslela a že s tím mám osobní zkušenost
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Georgiuss » stř úno 27, 2013 7:18

ozana píše:Neměl jsem v úmyslu jej shazovat, jen jsem reagoval na těch 30tisíc.

Promiňte mi mou neobratnost, nemám žádnou výtku proti vám, ale proti duchu, jakým se ze začátku neslo toto téma.
Georgiuss

Oblast pátrání: Třebíčsko, Znojemsko, střední Čechy

Příspěvekod Peters » čtv úno 28, 2013 0:49

Moje zkušenosti jsou trochu jiné.

Na MyHeritage mám naši širší rodinu, celkem přes 6000 osob.

Dále pak všechny osoby, které žily v jednom městečku, které mapuji, těch mám zatím přes 9200 osob.

V mnoha případech se správci jiných rodokmenů ozvali mně, v jiných zase já jim a odpovědí je celkem hodně.

Od zveřejnění na MyHeritage jsem si sliboval to, že najdu netušené vazby a to se také splnilo a jistě ještě plnit bude, jak tam bude rodokmenů přibývat.

Jestli si někdo ode mě převezme data, na kterých jsem pracoval roky - no ať, to mě nijak netrápí, moji radost nad tím, že jsem něco vypátral to nijak nezmenší. No a zase já něco najdu v cizích rodokmenech. Stejně každý, kdo to s genealogií myslí vážně, musí všechny údaje ověřit, tedy jsou to jen vodítka.

Jen v jednom případě se stalo, že si někdo požádal o členství a pak začal přebírat i žijící osoby, s kterými neměl prakticky žádný příbuzenský vztah. Ovšem na požádání je zase vymazal.

Tak to vidím já, někdo to může mít posazené jinak.
Peters

Příspěvekod Georgiuss » ned bře 03, 2013 9:21

Peters píše:Tak to vidím já, někdo to může mít posazené jinak.

Já jsem se nikdy nepokoušel použít MyHeritage (nebo i jiných on line systémů). V zásadě jsem k tomu měl tyto důvody:
1. Nevyhovuje mi kvalita jeho grafického ztvárnění a technické provedení. Chybí mi tam některé funkce, na které jsem zvyklý z mého sofwaru používaného off line.
2. Neočekávám, že tímto způsobem objevím nějakého dosud neznámého kolegu s jehož pomocí udělám průlom v mém rodokmenu a oba si naráz doplníme svoje data. Vím, že tato pravděpodobnost je malá a zmenšuje se každou další zkoumanou generací. Tam kde se vždycky zaseknu, to je 17 stol., už je pravděpodobnost prakticky nulová. Shody, které se občas najdou, se týkají vždy jenom okrajového segmentu mého zájmu.
3. Alarmující je pro mě ale skutečnost, že je možné dospět k situaci, kdy je mi bráněno manipulovat s mým dílem proto, že jsem nezaplatil rozšíření, licenci, přístup (nebo jak se to jmenuje) nebo se bezbraně koukat jak druhý s tímto mým dílem manipuluje (mění ho, maže). Archivy našich genealogických fór obsahují mnoho stesků a žádostí o radu na toto téma.

Tyto důvody jsou pochopitelně subjektivní, ale zase dobře vím, že nejsou nijak osamocené. Proto jsem si dovolil je zde přednést.
Jinak se také rád pochlubím svým dílem. Zatím to dělám tak, že při příležitosti nějakého jubilea v rodině (i širší rodině) obdarovávám jubilanta dárkovou kazetu s DVD, po případě výtiskem nějaké parádní sestavy. Mám v plánu dát rodokmen na vlastní stránky, které budou splňovat moje představy o bezpečnosti, dizainu a funkčnosti. Zatím mi k tomu chybí hlavně čas a asi též dostatek dovedností.
Georgiuss

Příspěvekod ozana » ned bře 03, 2013 9:33

Také jsem si představoval, že si koupím vlastní doménu, jednorázově zaplatím za nějaký software (The Next Generation of Genealogy Sitebuilding) a bude to...

Obávám se, že vám (stejně jako mně) čas a nedostatek dovedností nedovolí se ani přiblížit grafickému ztvárnění a technickému provedení na MH. Tomu ostatnímu se dá zabránit (manipulaci cizích osob, ...).

Komu chybí čas a dovednosti, tak si raději zaplatí. Nic na světě není úplně zadarmo.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Georgiuss » ned bře 03, 2013 11:01

Ale pár takových stránek, které se mi líbily kvůli grafickému provedení jsem už na netu viděl. Vždycky to u mě vzbudí chuť něco takového mít také, ale bohužel u chuti to zatím zůstává.
Spatřuji v tom také, vedle presentace, i další možnost jak zajistit data před jejich ztrátou z důvodů omezené trvanlivisti na dosavadních nosičích - DVD, harddisk, fleška. (Vím, to by mi ale stačilo uchovávat samotnou databázi bez vizualizace).
Georgiuss

Příspěvekod ozana » ned bře 03, 2013 11:10

na dlouhodobou archivaci je nyní asi nejlepší DTD http://www.datatresordisc.eu/
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Peters » ned bře 03, 2013 22:11

Georgiuss: Jenom k tomu, co píšete, pár poznámek:
ad 1) - Na MyHeritage lze uploadovat GEDCOM asi z jakéhokoliv genealogického programu, to pokud Vám nevyhovuje ani lokální FamilyTreeBuilder, ani editace online.
ad 2) - Tak to máte štěstí, že se ve všech větvích vývodu dostáváte do 17. století, každý takové štěstí na předky nemá. Ovšem s každou generací je předků dvojnásobek, takže jak jdete dozadu, tak jich pořád víc, ve 12. generaci už 4096 a to je pak každá pomoc dobrá, i když opravdu nepravděpodobná.
ad 3) - Pokud používáte FTB nebo jiný program, máte originál dat stále u sebe na počítači. Pokud editujete online, můžete kdykoliv stáhnout GEDCOM soubor se všemi daty. Pokud nechci pokračovat v předplatném, tak prostě rodokmen na MyHeritage smažu a je to. To, co může někdo druhý vidět nebo editovat si nastavuji sám, pokud někomu neznámému povolím editaci, tak se pak nemůžu divit. Genealogické fóra čtu tady, Okoun a Mageo a nemám pocit, že by obsahovala mnoho stesků a žádostí o radu. Pokud se mlhavě pamatuji, tak snad největší problém měl někdo s geni.com?

K zálohování - genealogická data jsou obvykle velmi malého rozsahu, takže není problém je nahrát třeba na několik flash disků a ty uložit na různá místa, abyste se vyhnul následkům požáru či vloupání. Ani zálohování online není problém, třeba si nastavit, aby se všechna data ukládala do Dropboxu, pak je můžete mít i synchronizovaná na několika počítačích, pokud potřebujete, do 2 GB se toho vejde dost.
Peters

Příspěvekod Georgiuss » čtv bře 07, 2013 10:28

Dík za reakci,
Neuvážil jsem asi tu věc, že hodně lidí používá více genealog. programů. V off line sepisuje, v on line se chlubí. Dříve jsem jich měl nainstalovaných taky více, sledoval jsem nové verze, ale teď už jsem s tím přestal. Používám jeden. Jsem zastánce teorie "co si člověk neudělá sám, to nemá", takže pilně bádám sám bez případné pomoci druhých. A jak tak sleduji ty hledaná příjmení, ani druhý by ode mne moc dat neopsal. Akorát když se zaseknu, říkám si, že by od někoho opsat pokračování nebylo marné. Nedostal jsem se v ž d y c k y do 17 stol., ale když jsem se tam dostal, tak jsem se v ž d y c k y zasekl. A tady ta pravděpodobnost zaseknutí je zase bohužel až moc velká.
Georgiuss

Předchozí

Zpět na Povídání volně na genealogické téma