Peters píše:Tak to vidím já, někdo to může mít posazené jinak.
Já jsem se nikdy nepokoušel použít MyHeritage (nebo i jiných on line systémů). V zásadě jsem k tomu měl tyto důvody:
1. Nevyhovuje mi kvalita jeho grafického ztvárnění a technické provedení. Chybí mi tam některé funkce, na které jsem zvyklý z mého sofwaru používaného off line.
2. Neočekávám, že tímto způsobem objevím nějakého dosud neznámého kolegu s jehož pomocí udělám průlom v mém rodokmenu a oba si naráz doplníme svoje data. Vím, že tato pravděpodobnost je malá a zmenšuje se každou další zkoumanou generací. Tam kde se vždycky zaseknu, to je 17 stol., už je pravděpodobnost prakticky nulová. Shody, které se občas najdou, se týkají vždy jenom okrajového segmentu mého zájmu.
3. Alarmující je pro mě ale skutečnost, že je možné dospět k situaci, kdy je mi bráněno manipulovat s mým dílem proto, že jsem nezaplatil rozšíření, licenci, přístup (nebo jak se to jmenuje) nebo se bezbraně koukat jak druhý s tímto mým dílem manipuluje (mění ho, maže). Archivy našich genealogických fór obsahují mnoho stesků a žádostí o radu na toto téma.
Tyto důvody jsou pochopitelně subjektivní, ale zase dobře vím, že nejsou nijak osamocené. Proto jsem si dovolil je zde přednést.
Jinak se také rád pochlubím svým dílem. Zatím to dělám tak, že při příležitosti nějakého jubilea v rodině (i širší rodině) obdarovávám jubilanta dárkovou kazetu s DVD, po případě výtiskem nějaké parádní sestavy. Mám v plánu dát rodokmen na vlastní stránky, které budou splňovat moje představy o bezpečnosti, dizainu a funkčnosti. Zatím mi k tomu chybí hlavně čas a asi též dostatek dovedností.