Evangelické církve odkaz

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

Evangelické církve odkaz

Příspěvekod Zora » pát črc 06, 2012 12:20

Naposledy upravil Zora dne pát srp 17, 2012 13:20, celkově upraveno 2
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Evangelické církve - závěr

Příspěvekod zrnka písku » pát črc 06, 2012 13:07

Díky Zoro za všechny díly - věřím, že pomůžou mnoha lidem tady :-)
zrnka písku

Příspěvekod ozana » pát črc 06, 2012 13:44

"Vy nás ale zásobujete, pane Karfík" :D
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod rolivka » sob črc 07, 2012 5:52

Dobrý den
K tomuto tématu bych přidala něco z praxe. Ještě koncem 19. století platilo, že ve smíšených manželstvích byli synové po otci evangelíkovi evangelíci a dcery po matce katoličce katoličky. Evangelické obřady už po r. 1848 nebyly zapisovány v katolických matrikách, takže pokud máme mezi samými bratry(sestrami) v té době dlouhé mezery, je dobré se zaměřit na možnost různého vyznání rodičů a zápis sourozenců ve dvou různých matrikách.
Později už zpravidla jeden z manželů přestupoval k víře toho druhého.

Zo se týče rozdílů mezi katolickým a evangelickým vyznáním, moje babička ( evangelička, obdařená bystrým selským rozumem) rozdíl mezi evangelíky a katolíky shrnovala ve větě: "není hřích co do úst vchází, ale co z nich vychází". Evangelíci totiž nechodí ke zpovědi a musí se se svým svědomím vyrovnat sami s Panem Bohem s pomocí toho, co vyslechli při bohoslužbě.
rolivka

Re: Evangelické církve odkaz

Příspěvekod vojta.becica@seznam.cz » úte říj 16, 2012 19:33

No a je to tady ! Můj neprokázaný prapředek Matůš, protikatolický prokázaný buřič a já.......? 1608 kupuje v hotovosti 1 000,- zl dům v centru Uh. Hradiště a 1620 je mu konfiskován. Rodina se asi tříští na katolíky- zůstávají v uherskohradišťsku a zarputilce- slušovické paseky, ale i tam se to drobí, dle tlaku víry a majetku.... . Nebyl šlechtic, měl majetek- nejsem šlechtic, mám majetek, Boha nosil v sobě- žiji dle božích přikázání i když žádný Bůh není........ I když jsem naší vyčuranou římskokatolidskou// to není překlep, to je katolidskou //církví bez možnosti oponentury na druhý den svého života nemilosrdně vtisknut mezi její soldatesku pokřtěním, čemuž jsem sotva rozumu pobíraje počal unikat kde se dalo// biřmování,sňatek, křtění dětí//, necítím se papouškujícím křesťanem býti. Beru Boha jako všudepřítomného životního partnera a ne usurpátora hladovějícího majetkem svých ubližovaných bližních a nit let a staletí se jako prokletí táhne a když člověk nejvíc ztrácí a nejvíc prahne, tak se mu geny geny vrací..... Zajímaly by mne evangelické matriky, jsou-li jaké..... a díky rodokmenu mne i zajímá , kdo jsem. Kdo doopravdy jsem............ vojta.
vojta.becica@seznam.cz

Příspěvekod duros » úte říj 16, 2012 19:42

vojta.becica@seznam.cz píše:......- žiji dle božích přikázání i když žádný Bůh není........ I když jsem naší vyčuranou římskokatolidskou// to není překlep, to je katolidskou //církví bez možnosti oponentury na druhý den svého života nemilosrdně vtisknut mezi její soldatesku pokřtěním, čemuž jsem sotva rozumu pobíraje počal unikat kde se dalo// biřmování,sňatek, křtění dětí//, necítím se papouškujícím křesťanem býti. Beru Boha jako všudepřítomného životního partnera a ne usurpátora hladovějícího majetkem svých ubližovaných bližních a nit let a staletí se jako prokletí táhne a když člověk nejvíc ztrácí a nejvíc prahne, tak se mu geny geny vrací..... Zajímaly by mne evangelické matriky, jsou-li jaké..... a díky rodokmenu mne i zajímá , kdo jsem. Kdo doopravdy jsem............ vojta.

Budte taky laskavy a usetrite ostatnych Vasich vylevov ohladom vierovyznania, navyse urazajucih ostatnych. Uplne stacilo napisat len ten zaciatok a koniec, aj to niekam inam do fora. Zvysok je hodny vymazania.
duros

Příspěvekod zrnka písku » úte říj 16, 2012 19:47

vojta.becica@seznam.cz píše:... mne i zajímá , kdo jsem. Kdo doopravdy jsem............ vojta.

Tak prosím běžte v klidu a míru hledat a ušetřete nás.
zrnka písku

Zpět na Povídání volně na genealogické téma