Získání majetku

Co vás při bádání překvapilo, co jste objevili, o co byste se rádi podělili?

Získání majetku

Příspěvekod expertdb » ned zář 22, 2024 22:52

Dobrý den . Mám takový dotaz. V Lánovém rejstříku jsem našel záznam mého předka v kolonce "domkaři bez půdy, kteří se zde usadili po roce 1656". Z toho vyplývá, že si předek (Jiří) postavil nebo nabyl nějaký majetek někdy v letech 1656-1675. Nalezl jsem však jinde ještě dalšího předka Václava, dle roku úmrtí (1688) se narodil v roce 1608. Co se týká let, mohl by to být otec Jiřího. Ptám se tedy, je možné, že by Jiří jen zdědil majetek po Václavovi a pak, v letech kdy se prováděly zápisy do rejstříků, byl teprve zapsán do lánového rejstříku? Nebo si musel domek sám v té době vystavět? Děkuji za případný názor.
expertdb

Oblast pátrání: Horní Bečva

Re: Získání majetku

Příspěvekod zburget » pon zář 23, 2024 9:10

Zapsán je majitel domku. Jestli je v tom lánovém rejstříku zapsán jen Jiří a není tam zapsán taky Václav, pak Václav v té době už domek nevlastnil. Jiří ho nemusel ani zdědit. Mohl na něj být převeden. Nevíme nic o tom, kdy byl domek postaven a co se v tom domku dělo. Jestli domek postavil už Václav a provozoval nějaké řemeslo, mohl Jiří řemeslo převzít, oženit se a převzít tak starost o domek. Pak by na něj domek mohl být přepsán a Václav by tam s nějakým Výminkem bydlel do své smrti. A nebo domek postavil až Jiří. Ale berte to jen jako varianty toho, jak to mohlo být. Někoho dalšího určitě napadne i další varianta. Pokud existují z té doby gruntovnice, mohl byste tam najít víc informací.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: Získání majetku

Příspěvekod Zora » pon zář 23, 2024 14:47

v LR bývají zapsáni i původní, nebo současní držitelé. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Vlastní poznatky