od Zora » pát úno 20, 2015 23:11
Dřív se přece vařil cukrkandl
zde "dnešní" recept.
Vodu svaříme s cukrem tzv. na "na lom" (což poznáme podle toho, že ponoříme-li lžíci do studené vody, potom do cukrového roztoku a posléze zpět do vody, cukr na ní okamžitě ztvrdne, nelepí se, ale láme)
2. Přidáme kyselinu citrónovou, tresť, barvivo a směs důkladně promícháme
3. Potom směs nalijeme na lehce olejem potřenou desku s nepřilnavým povrchem, na které máme z alobalu potřeného olejem udělaný obrys čtverce, jakmile začne cukrkandl tuhnout, rozkrájíme ho mastným nožem na čtverečky velikosti bonbónů
4. Druhý den jednotlivé kostky opatrně odloupneme a balíme do celofánu.
Podle mého názoru si dřív cukrárny hodně výrobků vyráběly samy.
Z,.