Stránka 1 z 1

úmrtí na opilství a úmrtí v cukrárně

PříspěvekNapsal: pát úno 20, 2015 15:38
od pazve
U dvou zápisů v matrice zemřelých ve farnosti Zámrsk jsem našel příčinu úmrtí následkem opilství kořalkou a následkem lihového puku při opilství. Není to ale v jeden den (27.2.1871 v 7 večír a 8.3.1871 v 9 v noci). A o 2 řádky nad tím je další rarita - úmrtí - opálení - v cukrárně spadnul do vařicí kádě (věk 23 let). :shock:

Re: úmrtí na opilství a úmrtí v cukrárně

PříspěvekNapsal: pát úno 20, 2015 16:09
od Karolina Vernerova
já celá natěšená, jak mohl zemřít v cukrárně (otrava/přejedení dorty)- optimista- a ono brrrr......
titulek mne zavedl :-)
ona to asi nebyla cukrárna.... asi tam dělali cukr, že? cukrovar....

Re: úmrtí na opilství a úmrtí v cukrárně

PříspěvekNapsal: pát úno 20, 2015 20:33
od pazve
Stalo se to v Zámrsku 6.1.1871 v 6 hodin večír. Jestli tam byl cukrovar, nevím...

Re: úmrtí na opilství a úmrtí v cukrárně

PříspěvekNapsal: pát úno 20, 2015 22:31
od Ivon
Tak přesně tohle (s tím cukrovarem) se podle vyprávění mé babičky mělo stát prvnímu muži mojí praprababičky. Vylil se na něj vařící cukr a po pár dnech zemřel. To musela být hrozná smrt.
Ale ještě nevím, kdy přesně a kde. Ale bude to tak ve stejné době.

Re: úmrtí na opilství a úmrtí v cukrárně

PříspěvekNapsal: pát úno 20, 2015 23:11
od Zora
Dřív se přece vařil cukrkandl
zde "dnešní" recept.
Vodu svaříme s cukrem tzv. na "na lom" (což poznáme podle toho, že ponoříme-li lžíci do studené vody, potom do cukrového roztoku a posléze zpět do vody, cukr na ní okamžitě ztvrdne, nelepí se, ale láme)
2. Přidáme kyselinu citrónovou, tresť, barvivo a směs důkladně promícháme
3. Potom směs nalijeme na lehce olejem potřenou desku s nepřilnavým povrchem, na které máme z alobalu potřeného olejem udělaný obrys čtverce, jakmile začne cukrkandl tuhnout, rozkrájíme ho mastným nožem na čtverečky velikosti bonbónů
4. Druhý den jednotlivé kostky opatrně odloupneme a balíme do celofánu.
Podle mého názoru si dřív cukrárny hodně výrobků vyráběly samy.

Z,.