Dva bratři Josefové

Co vás při bádání překvapilo, co jste objevili, o co byste se rádi podělili?

Dva bratři Josefové

Příspěvekod olim » pát pro 12, 2025 16:14

Potkal se někdo s podobným případem a je to vůbec možné? Dva bratři, jiná matka ale stejné křestní jméno a navíc v krátkém časovém rozmezí. Připadá mi to neuvěřitelné.
1. Josef Korčák*1879 a svatba 1910
2.Josef Korčák*1883 a svatba 1908
pro názornost obrázek v příloze

ARchiv ONline

ARchiv ONline

ARchiv Trauungsbuch - 02/06 | Pottenbrunn | Niederösterreich (Westen): Rk. Diözese St. Pölten | Österreich | Matricula Online

Trauungsbuch - 02/06 | Pottenbrunn | Niederösterreich (Westen): Rk. Diözese St. Pölten | Österreich | Matricula Online
Přílohy
Korčák2.png
olim

Re: Dva bratři Josefové

Příspěvekod olim » pát pro 12, 2025 16:32

olim

Příspěvekod janamic » pát pro 12, 2025 22:25

Nic neuvěřitelného a neobvyklého. Přeživší děti se stejným křestním jménem z různých manželství rodičů mám v rodokmenu víckrát.
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod olim » sob pro 13, 2025 9:49

Mně to obvyklé ani normální nepřipadá. Normální by bylo, kdyby ten první Josef zemřel a otec dal stejné jméno dítěti v dalším manželství. Ale v daném případě ten první Josef neumřel, než se narodil ten druhý chlapec. Nedovedu si představit, že v rodině byli dva chlapci narození pouze v čtyřletém odstupu stejného křestního jména. Nikdy jsem na podobný případ nenarazil. Proč to farář vůbec dovolil, vždyť snad nějaká církevní pravidla pro křty musela existovat a přitom to není nijak daleko v minulosti ale na sklonku 19. století.
olim

Příspěvekod Zora » sob pro 13, 2025 11:08

Vidím Vaše rozhořčení, ale Janamic odpověděla přesně a správně. Narodili se ve dvou různých manželstvích. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Sil » sob pro 13, 2025 12:09

Osobně nevím jestli jsem se s tímto setkal, já mám naopak případy kde otec vystřídá postupně třeba čtyři manželky a u všech mají děti jiných jmen (samozřejmě pokud nějaké starší neumřelo). Pokud měli více křestních jmen (ve velkých městech často) tak pak už je to jiná písnička - tam občas děti měli stejné první křestní jméno a odlišovali se třeba až podle druhého, třetího...

Zkoušel jste tu rodinu dohledat ve sčítacích operátech z roku 1890? Tam byste je snad viděl oba dva pohromadě. Asi tím nezjistíte nic nového vzhledem k tomu, že to máte doložené přes ty sňatky... ale je dobrý posbírat vše co jde.

Zde jsou operáty pro Rohoznou: https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... b59c09a1ef, tedy pokud tam ještě v té době byli. Nevím jaké číslo domu to ale bylo, u těch narození jsou různá a pod těmi jsem je narychlo neviděl - a těch skenů není málo, na druhou stranu člověk většinou skáče po dvou - osobně doporučuju vpravo kliknout na Stáhnout všechny snímky a procházet to offline, v tomhle archivu je s tím míň nervů.
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod Zora » sob pro 13, 2025 12:13

Opravdu existovala stejná křestní jména u takových dětí z následných manželství jednoho z rodičů. především u Josefů, Marií, ale i dalších...

Fakt to není zas tak superzvláštní...
Jestli máte tyt osoby správně vyhledané, to ale neřeším. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Sil » sob pro 13, 2025 12:18

Jo, však já ti věřím, tady je to celkem jasné - jen mě přišlo zvláštní, že si na takový případ nepamatuju no. Asi jsem měl jen štěstí/smůlu, a nebo blbá paměť.
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod Zora » sob pro 13, 2025 12:22

Víš, pokud hledáš v matrikách dítě pana Nováka, nevšimneš si , že u narození Vopršálků jsou dvě stejná jména.
To by muselo být u Nováka, kde to prohledáváš. Z
Zora

Příspěvekod olim » sob pro 13, 2025 12:37

Ano, ověřil jsem to ve sčítacích operátech a jsou tam skutečně zapsáni oba dva, takže je to fakt. Ale stejně mi to hlava nebere. Asi na jednoho museli volat Josífku a na druhého Pepíčku.
Nejdříve jsem myslel, že se nějak pletu, ale u toho prvního Josefa *1879 jsem dohledal i jeho děti narozené v Pottenbrunnu v obou manželstvích (nevešli se mi do obrázku kvůli nastavení velikosti vkládaných souborů) a u všech těchto dětí je jasná identifikace jejich otce.
Josef*1883 pak v manželství s Annou Macháňovou asi žádné děti neměl (nenalezl jsem je v Pottenbrunnu ani v Rohozné) a Anna si po jeho úmrtí vzala mého dědečka. Celých 17 let mi trvalo (v rohozenských ani hánáckých matrikách žádné odkazy nebyly), než jsem se dopátral prvního manželství mé babičky Anny, a proto jsem to prověřoval jak to jen šlo. Oba Josefové Korčákové byli pokrývači a jak se ocitli v Dolních Rakousích, to zjistím těžko. A tam, jak vidno našli manželky z Vysočiny (v případě mé babičky z Hané). Asi se tam dostaly jako služky, jinak si to nedovedu představit.
Děkuji za Vaše vyjádření. Musím to respektovat, když je to považováno za normální.
olim

Zpět na Vlastní poznatky