Chotěboř - projděte si historii města, z ní je celkem dobře vidět, že vlastníci panství se v polovině 17. st. střídali... Samozřejmě každý si s sebou mohl přivést poddané z předchozího působiště.
Podívejte se do Berní ruly (tam je to obtížnější) a do rejstříku k lánové vizitaci, porovnejte příjmení, (příjmí) u konkretních osob.
S těmi sedláky - moc netuším, nač se ptáte.
V jakékoliv obci byli všichni (až na nepatrné výjimky) poddaní. Ten, kdo měl v držení půdu, domek, tvořil jednu část obyvatel, kdo neměl v držení nic, byl počítán mezi ty, kteří bydleli u někoho. (inquilinus, Einwohner)
Pokud si někdo nově koupil domek, pole, přešel automaticky mezi držitele domu, pole.
Pokud někdo získal pustku, bylo to obdobné, nezapomeňte, že veškeré prodeje, změny držitelů, musela vždy odsouhlasit vrchnost.
Jouda - asi bych tohle označení nepoužila. V podstatě měli všichni robotní povinnost, přicházeli tedy nepřetržitě do styku (nejen) s polními pracemi. Kdo byl šikovný, něco si naspořil, a věřil, že i na další splátky vydělá, mohl se o pustku zajímat. Vrchnost v tom 17. st. ráda pustky přidělila, měla jakousi jistotu, že o půdu bude postaráno a vrchnosti přibudou daně. Po 30leté válce bylo pustek opravdu hodně.
Hostinští - oni mnohdy ani nevlastnili budovu, ve které byla hospoda. Podle toho, kdo hospodu zřizoval, se odvíjelo působení hospodského. Nejčastěji měnili působiště asi z těchto důvodů: Buď s nimi obec, vrchnost nebyla spokojená, nebo měli vhodnějšího nájemce, nebo šel za lepším bydlem

V 17. století vrchnost fakt rozhodovala ve většině podobných změn...
POkud někdo držel hospodu, pak nejčastěji v rámci dědičné rychty, to ale asi není Váš případ, neuvádíte.
Vlastně skoro na vše, co zmiňujete, najdete odpověď na netu, je třeba číst o historii, o termínech v genealogii a zajímat se, co dnes již nepoužívaná slova, slovní spojení znamenají.
Nezapomínejte na fakt, že v matrikách jsou uvedena buď povolání, tedy sedlák, řezník, nádeník, nebo vztah osoby k půdě., domu , tedy čtvrtláník, celoláník, nebo napoak Inquilinus, Eiwohner ...Bohužel v nestarších matrikách občas není uvedeno nic...
Ještě k těm Adamům.
U nás se objevují nová příjmení zhruba kolem +- r. 1670
U většiny se mně podařilo zjistit, odkud přišli. Asi u třech nikoliv. Vypadá to tedy jakoby onen dotyčný byl Adamem. Není to pravda, jen údaje nebyly úplné.
Třeba předek u Beneše Metoda Kuldy se "zjevil", zatím nevím odkud se vzal, ale rozhodně ho nepovažuji za Adama. Ten nejstarší se psal Gulda,
Ještě bych chtěla upozornit na změnu zápisu znělé podoby příjmí.
Farnost si je velmi často přizpůsobila podle svého. Většinou se to dá poznat, ale už jsem měla případ, kdy jsem pátrala asi půl roku, Přišel voják z Uher, "maďarské" příjmí, ale při výslovnosti velmi podobné místnímu.
Moc těžko se to rozlišovalo, takže po svatbě obě příjmení splynula.
Slánsko neznám
Jen mě napadá, že Krejdl mohl být Grejdl nebo Crejdl... V polovině 17. století moc písemných dokladů s sebou lidé do nové farnosti nepřinášeli...
Z