Stránka 1 z 1

Re: Krčmář a šenkýř

PříspěvekNapsal: ned říj 02, 2016 23:47
od Brasl
Šenkýř = výčepní - ten kdo čepuje pivo.
Krčmář = hospodský - majitel/provozovatel hospody.
https://is.muni.cz/th/179578/ff_b/bakalarska_prace.txt

Stánek s pivem je šenk, postaru, není to krčma/hospoda. Kdežto každá hospoda má šenk, místo kde se točí pivo.
Samozřejmě se význam přenáší, ale nejsou to plná synonyma.

Re: Krčmář a šenkýř

PříspěvekNapsal: pon říj 03, 2016 23:43
od Brasl
Ony ty pojmy se dost překrývají. A venkoncem zákazníkům to bylo dost jedno, hlavně když bylo co pít. :)

K těm polím. Ještě za první republiky, tak jak mě to vypravoval otec, tak na každé i malé vesnici bylo těch hospod několik, neuživili by se z toho a tak k tomu ještě měli ta pole. Kromě toho se pivo stáčelo i do lahví, a zrovna prodávalo. To zase dělali ti co neměli hospodu.
Něco jiného byly zájezdní hostince. Ty živili formani. Např. u brodu byla na každém břehu, a když přišla velká voda, tak čekali i několik dní než opadne a můžou přebrodit.
Z 80. let pamatuji ještě pravou vesnickou hospodu ve Víchové nad Jizerou. Hospodské bylo přes 70 let, seděla vedle kamen a klimbala. Když chtěl někdo pivo, tak natočila a zase si sedla a klimbala dál. Otevřeno bylo dokud byli hosté i jeden, třeba do rána.