poctivý muž - u svatby 1668

Zdy by se měl postupně vytvořit slovník pojmů jak v češtině, tak i v jiných jazycích často užívaných jazycích, jako je němčina a latina.

poctivý muž - u svatby 1668

Příspěvekod Zora » úte zář 02, 2025 5:50

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -02800.jp2

levá strana, 5. zápis od konce

17. aprill první řádek
potvrzení gsu wstav S. Manzielský
Poctiwi muž Giržich Nowotni, Saused...

Nevím, co si mám představit pod označením muž...
Jestli šlo o staršího ženicha, nebo zda jeho nevěsta nebyla poctivá, nebo snad šlo o vdovce...

Díky, Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: poctivý muž - u svatby 1668

Příspěvekod zburget » úte zář 02, 2025 7:11

Já se v jedné matrice, ke které jsem psal index, potkal s tím, že byli ženiši značení jako mládenec, muž nebo vdovec a to jak v češtině, tak o něco pozděj v latině. Když jsem to pak srovnal s indexem narozených, tak ti "muži" byli starší - řekněme přes 30. Ale kde přesně byla ta hranice, jsem nezkoumal. Jak je to ve tvé matrice, nevím. Zkus se porozhlídnout, jestli jsou vdovci označovaní, jako vdovci. Jestli jo, pak to byl starší svobodný chlap. Že byl starší, naznačuje i to, že je zapsaný, jako soused. Myslím si, že by nějakého mlaďocha takto neoznačili.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: poctivý muž - u svatby 1668

Příspěvekod Zora » úte zář 02, 2025 8:31

Skoro podobně jsme uvažovala i já...
Je tam svatba také předka Alfonse Muchy, on tam ale není zapsán jako vdovec... Že se ženil podruhé v pozdním věku, na tom se shodují historikové i podle dalších zdrojů... ... Je tam ale uvedeno pouze sponsus, soused ivančický.

Někdy je ale vdovec zapsaný...

Bohužel se mně zdá, že i úmrtní matrika je neúplná, takže třeba to vdovství nejsem schopna racionálně dohledat...
Budu se držet toho, že můj JIřík mohl být vdovec...
Díky, Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Výklad pojmů